Руската опозиция е била наблюдавана в Белград

Руският адвокат Дмитрий Захватов заяви пред N1, че е бил наблюдаван, докато е присъствал на събрание на руската опозиция в Белград.

Руската опозиция е организирала събирането, за да обсъди въпроси, свързани с местното управление в Белград. Стана ясно, че тогавашният сръбски министър на вътрешните работи Александър Вулин е предал записи и стенограми от срещата на висшия руски служител по сигурността Николай Патрушев. Вулин отрича тези съобщения.

Александър Вулин, директор на Агенцията за сигурност и информация

"Беше като в шпионски филм. Не сме се сблъсквали с нещо подобно в Русия", заяви Захватов, говорейки от Литва.

"Решихме да проведем семинара в Сърбия, защото там няма визов режим за руснаци. Имах лекция в Белград и забелязах, че ме следят", каза той.

Захватов добави, че той и неговите сътрудници са снимали мъжете, които са ги следили. Те са пазили снимките в продължение на шест месеца, докато в сръбските медии не се появиха съобщения, че Вулин се е срещнал с Патрушев и му е предал стенограмите по-рано тази година.

Той каза, че са били в белградски ресторант, когато е забелязал двама мъже, които са следили сътрудниците му.

"Свършихме и излязохме и забелязах, че тези мъже ни следват с една млада жена. На следващия ден разглеждахме забележителности и се возихме в лодка, когато видях един от мъжете. На 100 процента съм сигурен, че видяхме един от мъжете и на следващия ден", каза той.

Той заяви, че се е приближил до тях. "Бяхме на посещение и някакви мъже ни преследваха. Може да са престъпници или от специалните служби... Казах му да дойде да седне, защото нямаме никакви тайни, никакъв заговор срещу Русия или Сърбия", каза той.

Адвокатът първо е говорил на английски, но мъжът е отговорил на сръбски.

"Преминах на сръбски, телефонът му звънна и той си тръгна. Вторият мъж дойде да попита защо съм се обърнал към него и след това спряха да ни следят", каза Захватов.

Той добави, че негов приятел, който е бил на семинара в Белград, е бил арестуван на летището в Москва, когато са се върнали. /БГНЕС

Белград / Сърбия