Румъния е много близо до безвизов режим със САЩ

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви по време на работното си посещение в САЩ, че влизането на Румъния в програмата за безвизов режим ще бъде обявено през следващата година, като крайният срок е 2025 г.


„Въз основа на това, което се споразумяхме днес, смятам, че официализирането ще бъде направено през следващата година. Ще има продължителни усилия както от американската страна, така и от румънските граждани, включително диаспората в Съединените щати, като крайният срок е 2025 г. за отмяна на визите. Това наистина беше практическа дискусия", каза премиерът, цитиран от Аджерпрес.

Чолаку се срещна с министъра на отбраната Лойд Остин и държавния секретар Антъни Блинкен по време на посещението му в Съединените щати. Няколко румънски официални лица, включително министрите на икономиката, отбраната и външните работи, придружават премиера.

Във връзка с премахването на визите Румъния ще подпише две споразумения с американската страна за обмен на информация и сътрудничество в борбата с определени престъпления.

„Обсъдихме и визовия въпрос, защото това е важна цел за Румъния. Работим в тясно сътрудничество с американските партньори и посолството на САЩ. Имаме програма както в законодателната област, така и в консулското сътрудничество. Оптимисти сме и до края на годината възнамеряваме да подпишем две допълнителни споразумения с американската страна по отношение на обмена на информация и сътрудничеството при тежки престъпления. Както споменах, работим в тясно сътрудничество с посолството на Съединените щати в Букурещ.", каза от своя румънският министър на външните работи Луминица Одобеску.

Според министъра присъединяването на Румъния към програмата за премахване на визите до 2025 г. е „осъществима цел“, тъй като е близо до заветните 3% отхвърлени молби за визи, които ще позволят включване в програмата “Виза уейвър”

По-рано тази година румънският посланик в САЩ съобщи, че министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас е отбелязал значителния напредък на страната към получаване на достъп до програмата за премахване на визите. /БГНЕС