Румънски журналист номиниран за Нобелова награда за мир

Пол Раду е основател на т.нар. проект за оповестяване на организирана престъпност и корупция (OCCRP) - глобална мрежа от разследващи журналисти, които публикуват своите материали чрез местни медии и на английски и руски езици чрез своя уебсайт.

Пол Раду, основател на сайта OCCRP

"Фокусирани сме върху проучването на глобалната и местната организирана престъпност и корупцията. Нашата организация е вече на повече от 15 години. Започнахме със седем души през 2006 г. Днес имаме сътрудници в Латинска Америка и Азия. Ние сме на шест континента. Започнах в Източна Европа, с Румъния и Босна и Херцеговина, с Балканите. Но ако изследвате организираната престъпност, ще стигнете до Латинска Америка, САЩ, Великобритания”, коментира Пол Раду. Едно от последните големи проучвания е свързано с Панамските досиета.

Предложението за номинацията за Нобелова награда беше направено от проф. Волфганг Вагнер. Според него, с разкриването на организирана престъпност и корупция журналистическата мрежа има огромен принос за мира.

„Беше неочаквано. Номинацията дойде от професор в Амстердам от един от най-престижните местни университети. Изпратиха ми мейл и ме информираха, че имат възможност да номинират за Нобелова награда”, допълни Пол Раду. /БГНЕС

Букурещ / Румъния