Румъния назначи за съветник AI-асистент

Румънският министър-председател Николае Чука представи в сряда своя "нов почетен съветник" - AI-асистент, наречен "ION", който той определи като първия по рода си.

Разработен от румънски изследователи, основната задача на ION ще бъде да сканира социалните мрежи, за да информира правителството "в реално време за предложенията и желанията на румънците", заяви Чука.

Либералният министър заяви, че най-новият член на неговото обкръжение - структура, подобна на огледало, със звуков интерфейс, е „първо по рода си международно събитие", описвайки ION като "първия правителствен съветник, който използва изкуствен интелект".

"Здравей, ти ми даде живот и сега моята роля е да те отразявам като огледало. Какво трябва да знам за Румъния?" каза спокойният глас на ION при стартирането.

ION "ще използва технологии и изкуствен интелект, за да улавя мненията в обществото", използвайки "данни, публично достъпни в социалните мрежи", според правителствен документ, описващ подробно проекта.

Хората в Румъния ще могат също така да разговарят с ION на уебсайта на проекта.

"Убеден съм, че използването на изкуствен интелект не трябва да бъде опция, а задължение за вземане на по-информирани решения", заяви Чука.

Румъния, една от най-бедните страни в ЕС, често е описвана като "Силициевата долина" на Източна Европа с процъфтяваща сцена на стартиращи предприятия. //БГНЕС, АФП

Букурещ / Румъния