РИК назначава СИК за гласуване с подвижна урна

До 24 март е крайният срок, в който Районни избирателни комисии (РИК) назначават Секционните избирателни комисии (СИК) за гласуване с подвижна избирателна кутия.

С подвижна урна могат да гласуват хората с трайни увреждания или такива, които са поставени под карантина или изолация.

Хората, които не могат да напускат дома си заради COVID-19 ще гласуват пред входа си.

Хората с трайни увреждания ще гласуват вътре в дома си.

Решението на ЦИК гласи, че в помещението с избирателя не могат да присъстват други лица. Изключения се правят, когато избирателят не може да извърши сам необходимите действия и се налага гласуване с придружител, посочен от избирателя.

В случай че даден избирател не бъде открит на заявения предварително адрес, това трябва да бъде отбелязано от и подписано от членовете на подвижната избирателна секция. В решението обаче не се посочват детайли как се установява дали човек е на адреса си.

Според приетите от ЦИК правила за повод реда и начина на гласуване на избиратели, които са поставени под карантина или са в изолация, до 31 март или 10 дни преди изборите, но не по-късно от 31 март, трябва да се подадат заявленията в общинската администрация, районна или кметска, за желание избирател да бъде вписан в секцията, която ще бъде обслужена с подвижна избирателна урна. Когато се наберат 10 заявления, общинската администрация ще създава избирателна секция, като този акт трябва да се случи най-късно на 1 април. Заявлението може да се подава собственоръчно написано, може и да бъде подадено чрез пълномощник.

За заявленията, подавани чрез пълномощник, няма да е необходимо да се официализират. Те могат да бъдат подавани по пощата, по факс, по e-mail, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Може и да се подаде електронно заявление, в случай, че администрацията поддържа такава опция.

Не е необходимо да се удостоверява и че лице е карантинирано или в изолация. Тъй като до 31 март общинската администрация трябва да направи справка в РЗИ или в единния информационен портал. /БГНЕС