Политическите лидери: Гласувайте, за да спрем разделението

Част от основните политически лидери гласуваха на балотажа за изборите за президент и вицепрезидент. Посланията на повечето бяха с призив към гражданите да излязат да гласуват след рекордно ниската избирателна активност на предния тур, предаде репортер на БГНЕС.

Румен Радев

Призовавам хората за пълна мобилизация. Преди 5 г. победихме, защото бяхме мотивирани. Ние сме правите, заяви президентът Румен Радев, който е и един от кандидатите за президент на втори тур на днешните избори. Нека не даваме шанс миналото да минира нашето бъдеще, нека бъдем организирани, нека всеки намери 15 мин. днес, за да не губим 5 г. от бъдещето, призова Радев. Нашата отговорност към България е отговорност към нашия собствен живот. Нека да бъдем организирани, да постъпим с отговорност, нека сами определяме съдбата си и бъдещето си, а не да оставяме други да го правят вместо нас.

Проф. Анастас Герджиков

Важно е да се гласува, защото това е начинът да възстановим доверието в институциите и да спрем разделението и напрежението в обществото, затова аз гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план. Това каза кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков. Надявам се, че ако с общи усилия се справим с хаоса в политическата, здравната и икономическата криза, българите ще бъдат отново усмихнати и щастливи.

В отговор на въпрос за ниската избирателна активност проф. Герджиков призова всички българи да гласуват. Видя се, че за пореден път Бойко Рашков и днес се опитваше да убеди с инсинуации българските граждани как да подадат гласа си, всички приказки за масово гласуване в Турция днес се опровергаха, телевизиите показаха кадри от там и се видя, че секциите са празни, завърши Герджиков.

Илияна Йотова

Гласувах за решителен и смел човек за президент на България. Гласувах за човек на дълга, човек, който е показал, че за него най-важно е България и българският интерес тук в страната, и навън. Това каза кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова.

Гласувах за това от утре президентската институция, заедно с очертаващото се мнозинство в народното събрание, заедно със стабилно правителство, да отворим нова страница в историята на България. Нова страница за нейния просперитет и за нейното бъдеще, за нейното равноправно място в европейските структури; за това България да има своя решителен глас там, когато се определят политиките. Гласувах за това децата ни да се върнат от чужбина, да отглеждат тук семействата си, да работят за България, - това, което те пожелаха миналата година на площадите на протеста, каза още Йотова.

Невяна Митева

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева заяви, че е гласувала за президента, който споделя европейските ценности и международното право.

Стефан Янев

Гласувах за кандидати за президент и вицепрезидент, които ще изпълняват конституцията, каза служебният премиер Стефан Янев. Важен е и начинът, по който ще бъде изразявана позицията на България във външната и вътрешната политика; начинът, по който президентът си изпълнява правомощията като върховен главнокомандващ.

Още веднъж призовавам българските граждани за активност днес и да дадат глас за двойката, която да изпълни тези ангажименти. От нашия глас зависи, нашият глас е важен, добави Янев. Той коментира и ситуацията на границата с Турция, която по думите му е нормална. "В дни с избори има чувствителност повече. До момента е известно, че от няколко дни там се провежда специализирана операция, това води до забавяне и неудобство, това води и до обвинение, че се прави нарочно – а не е така", допълни премиерът.

Кирил Петков

Най-важното за бъдещия президент е да слага България над всичко. Когато говорим за обединител, той трябва да обединява хората, които също слагат България над всичко. Това заяви Кирил Петков от „Продължаваме промяната”, който упражни правото си на глас. Много добре се развиват преговорите за правителство. Уточнихме групите, които ще се срещнат другата седмица, ще има 18 екипа по всяка тема. Ще постигаме диалогични разговори по всяка тема. Ще видим общите ни идеи в стратегиите, ще видите, че цялата общественост ще има пълен достъп до информация за преговорите, всичко ще се излъчи онлайн, добави Петков. Ще минем толкова детайлно по всички теми, дори да отнеме повече време, това ще даде възможност да нямаме конфликти след това, добави Петков. Позитивният диалог ще укрепи бъдещата коалиция, каза още той. На въпрос на БГНЕС чии е Крим, Петков отговори, че ние сме европейска държава и имаме натовска ориентация.

Бойко Борисов

Гласувах срещу това полицейско насилие, тази полицейщина. Ден преди изборите да влезе полиция в СУ и други университети срещу политическия си опонент, това е резил, но още по-голям резил е Радев да остане президент. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Само за седмица успя да ни скара с нашите съседи, вече България от най –обичана държава на Балканите, всичко каквото ставаше добро ставаше в София, оттук се водеше външната политика на ЕС, сега се мразим със Скопие, Албания, ненавиждаме се с Турция, реална заплаха от етнически конфликт, от нелегални мигранти, а резилът за да говориш за право и върховенство на закона да откриваш инициатива „Три морета”, да ходиш на срещи на НАТО и да кажеш, че Крим е руски, просто съм потресен, заяви Борисов. Потресен съм от мълчанието на страшно активния Христо Иванов, той ходи да се снима на Балкански поток, чудо, мълчанието на агнетата, няма го нито него, нито Атанасов, републиканци и т.н. какви ли не, посочи Борисов. Пълно мълчание. Благодаря на европейските ни партньори, които реагираха остро, това, което ме озадачи е, че кандидатът за премиер Кирил Петков стои до този, който нарушава международното право и подкрепя този, който казва, че ако имаш армия и влезеш в една държава, тя става твоя. Той мълчи. На въпроса го слушах внимателно той каза: ние сме за НАТО, а най-първата точка там е, че Крим не е руски. И той ако го каже това на среща на върха на НАТО, аз очаквам и Столтенберг, не само Украйна, очаквам от понеделник, че това ще има тежка реакция срещу България, категоричен е Борисов.

Поставят под риск България. Радев води политиката на мутрите, утре пак полови милиард се готвят да теглят, каза още Борисов.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова гласува за президент – държавник, който винаги ще се води от българския национален интерес, който като главнокомандващ ще се старае да има мир, винаги ще налага вето на закони, в които има и най-малкото подозрение за лобизъм и ще превърне КСНС в орган на държавници, които мислят за България.

Да, обнадеждена съм, имаме принципно разбирателство. От вторник започват разговорите в 18 експертни групи – поставяме си програмите на масата и започваме да говорим, каза още Нинова, запитана дали България ще има редовно правителство.

Тя е категорична, че бюджетът за 2022 г. е изключително важен приоритет. Надявам се да намерим разум – бюджетът е едно от първите неща, които трябва да дискутираме и приеме, каза тя.

Ако искаме кабинет на промяната, не може без БСП, смята лидерът на левицата в оставка.

Тя съобщи, че кардинална промяна в данъчното законодателство, в настоящата криза, не е обсъждана.

РС Македония и Истанбулската конвенция са двете теми, по които левицата няма да прави компромиси в разговорите за кабинет, повтърди още веднъж Нинова. /БГНЕС