Рядка изложба на скулптора-революционер Брънкуш в Париж

В Париж се открива рядка ретроспектива на твореца Константин Брънкуш, който прави революция в скулптурата в началото на 20-и век, но чиито творби могат да бъдат изключително трудни за транспортиране, предаде АФП.


Роден в Румъния през 1876 г., Брънкуш пристига в Париж на 28-годишна възраст и скоро след това се присъединява към ателието на друг исторически скулптор - Огюст Роден.

"Нищо не расте в сянката на големите дървета", твърди Брънкуш, след като прекарва само три месеца със създателя на "Целувката" и "Мислителят".

Работейки директно с дърво и мрамор и без да използва калъпи, Бранкузи поставя началото на радикално нов подход към скулптурата, който се стреми да изчисти човешките форми в абстрактни форми.

"Толкова е жалко, че трябва да се разваля един красив материал, като се издълбават малки дупки за очи, коса, уши", казва той.

Повече от 120 скулптури и стотици скици, картини и документи са изложени в център "Помпиду" до 1 юли - първата ретроспектива от такъв мащаб от почти 30 години насам.

Това е така, защото много от ключовите му творби - особено гипсовите кули, балансирани нестабилно върху малка основа - не могат да бъдат транспортирани без огромни застрахователни разходи.

Последната ретроспектива през 1995 г. също беше в Помпиду, който наследи близката работилница на Брънкуш и цялата му лична колекция.

Посетителите могат да се запознаят с еволюцията на творчеството му чрез различни версии на най-известната му творба "Спящата муза", прочутия бюст на дете, птиците и тюлените.

Брънкуш "пресича всички течения на XX век", казва кураторът на изложбата Ариан Кулондер.

"Той може да бъде смятан за един от бащите на абстрактното изкуство, без изобщо да е абстрактен. Никога не е искал да бъде част от някое движение", добави тя.

Неуморно преработвайки скулптурите си в търсене на чист стил, Брънкуш не дава почти никакви интервюта и отказва да има агент, като продава директно на купувачи, които трябва да посещават работилницата му.

През 1945 г. той внезапно прекратява работата си, тъй като смята, че няма какво повече да добави. /БГНЕС