Републикански конгресмен лобира в полза на сръбските интереси в Косово

Предложението на американската конгресменка от редиците на републиканците Клаудия Тени за влизане в сила на правен акт, който обвързва американската помощ за Косово с изпълнението на точките от Споразумението от 2013 г., чиято основна част е Асоциацията на сръбските общини (АСО), е тревога за Косово, казва преподавателят по политически науки Дриетро Арифи, съобщи „Албениън пост“.


Въпреки че предложението на представителя на Ню Йорк в Камарата на представителите е много тенденциозно в смисъл, че Сърбия не се ангажира с нищо, в случая за Арифи подобно нещо доказва, че в Съединените американски щати възприемането на Косово, поне при някои конгресмени, се променя.

"Това автоматично ни дава представа, че сръбското лобиране в САЩ е изключително засилено, а обратното се случва с косовското лобиране, което има изключително голямо свиване", казва Арифи.

„На практика този правен акт едва ли може да бъде приет, тъй като конгресмените са добре информирани за реалната ситуация на място, но посланието, което се отправя към Косово, освен че е ясно, е и тревожно“, твърди политологът.

"Посланието е ясно за Косово, какво трябва да направи, за да избегне подобни предложения в бъдеще, защото един ден те могат да се умножат, така че това е тревога за държавата Косово и външната политика на Косово", каза той. .

Според Арифи на този етап Косово има основание да се чувства притеснено, тъй като конгресменът Тени по своя инициатива изгражда наратива, че Сърбия е важен играч за САЩ.

"Така че това е голям провал на правителството на Косово и на неговата външна политика. Това е последната аларма за щатската политика да разбере, че макар подобни предложения да не могат да минат през конгреса, самото им повдигане е истинска тревога за политиката, която се изгражда в САЩ".

На 20 декември Тени, откровен поддръжник на Доналд Тръмп, излезе със съобщение за медиите, в което се казва, че позицията да не се помага на Косово, докато то не изпълни условията на споразумението, е "наложителна за Съединените американски щати, за да заемат позиция в защита на демокрацията". , мира и стабилността в региона".

Тя предложи да се одобри Закон за подкрепа на изпълнението на споразумението от 2013 г. и това ще обвърже американската помощ за Косово с изпълнението на това споразумение.

"Законът за подкрепа на Споразумението от 2013 г. изпраща ясно послание, че нашата помощ трябва да бъде обвързана с принципите на Споразумението от 2013 г.", заяви Тени.

Тя добави, че в закона трябва да се посочи, че САЩ са "категорично против действия, които нарушават правата и благосъстоянието на косовските сърби".

"Този закон ще отрази нашия ангажимент за мир и за търсене на отговорност от министър-председателя на Косово Албин Курти и правителството на Косово", продължи тя.

Конгресменката твърди, че тъй като това споразумение не е изпълнено, в Косово има "потисничество и дискриминация на косовските сърби".

Предложеният от Тени закон ще спре Съединените щати да получават каквато и да е помощ, докато не бъдат изпълнени определени условия от Брюкселското споразумение от 2013 г.

"Неизпълнението на ангажиментите от това споразумение от страна на Косово нарушава международните норми и създава напрежение и нестабилност в Западните Балкани".

Американката спомена конкретно АСО, за която казва, че "Косово не е успяло да изпълни този основен ангажимент".

В предложения от Тени, която заема място в долната камара на американския конгрес, закон не се предвижда задължение за Сърбия да спазва споразуменията с Косово.

От повече от 30-те споразумения, постигнати в рамките на диалога в Брюксел, Косово не е изпълнило само това от 2013 г., докато Сърбия не е постигнала преобладаващото мнозинство, като например това за електричеството, което беше постигнато наскоро, след това за регистрационните номера и приемането на дипломите.

Въпреки това Тени имаше критики само към Косово, но не и към деструктивното поведение на Сърбия.

Когато говореше за нестабилността в Северно Косово, тя изобщо не спомена за акта на отвличане на трима косовски полицаи от сръбските сили, нито за предвоенния терористичен акт от Сърбия в Косово, ръководен от Милан Радойчич, категоризиран в черния списък дори от самите САЩ./БГНЕС