Конгресмен от демократите беше обвинен за вземане на подкупи

Конгресменът от Демократическата партия Хенри Куелар от Тексас и съпругата му са обвинени в приемането на подкупи в размер на близо 600 000 долара от две чуждестранни юридически лица, съобщи Си Ен Ен.

Предполагаемата схема е осъществена от края на 2014 г. поне до ноември 2021 г., се казва в обвинителния акт.

"В момента се провеждат преговори за назначаване на съдебни служители. Искам ясно да заявя, че както съпругата ми, така и аз сме невинни по тези обвинения. Всичко, което съм правил в Конгреса, е било в служба на хората от Южен Тексас", каза Куелар.

Той заяви, че действията, които е предприел в Конгреса, са били "в интерес на американския народ" и обеща да продължи да се бори за преизбиране през ноември.

Куелар каза също, че преди да предприеме каквито и да било действия, "активно" е потърсил правен съвет от Комисията по етика на Камарата на представителите и становище от национална правна фирма, както и е поискал среща с федерални прокурори, "за да обясни фактите".

"Действията, които предприех в Конгреса, бяха в съответствие с действията на много мои колеги и в интерес на американския народ. Освен това поискахме среща с прокурорите от Вашингтон, за да обясним фактите, а те отказаха да обсъдят случая с нас или да изслушат нашата страна", каза конгресменът.

Домът и предизборният офис на Куеляр в Ларедо, Тексас, бяха обискирани от ФБР през 2022 г. Обвиненията срещу него все още не са публично достъпни.

Националният републикански конгресен комитет бързо призова конгресмена да подаде оставка./БГНЕС