Радев: С Полша сме единни за укрепване на източния фланг на НАТО

С Полша сме единни за укрепване на източния фланг на НАТО. Това заяви президентът Румен Радев в изявление след разговора му с полския си колега Анджей Дуда, който е в София, предаде репортер на БГНЕС.

Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война, както и в нашия съвместен призив за незабавно прекратяване на войната и постигане на примирие. Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепването на източния флаг на Алианса. Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия, подчерта в началото на изявлението си Радев.
Радев отбеляза, че Полша и Румъния са държави, в които от години е в ход дълбока модернизация на въоръжените сили и напомни за нуждата България да развива собствен отбранителен капацитет.

Полша освен своите модерни близо 50 F-16 очаква и своите F-35. Наред с това в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение в интерес на националната отбрана, каза Радев като отбелязва, че спомената това неслучайно.

По думите му неглижирането на отбраната и армията години наред са довели до определен дефицит на способности.

Особено критичен в България е проблемът с летателната авиация. Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва, каза още Румен Радев, който е говорил с Анджей Дуда незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на МиГ-29. /БГНЕС