Радев: РСМ трябва да убеди гражданите си, че е демократична държава

Ръководството на РС Македония трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Държава, в която по българските клубове не се стреля и не се палят, а българите в тази държава не са подлагани на системен тормоз, физическо насилие и режисирани съдебни процеси. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос на БГНЕС за съществуването на "черни списъци" и насилието над българи в РСМ.

Радев е категоричен, че „ръководството на РСМ може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция“.

Държавният глава припомни, че към преговорната рамка има неразделна част и това е Протоколът, подписан между двете държави.

„Там няма прогрес. Затова говоря с европейските лидери и институции да има движение по този протокол, защото там са учебниците, там е езикът на омразата, там са медиите, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините. Там са и други важни неща, като съхраняването на нашето културно наследство“, каза Радев.

Той подчерта, че включването на българите в Конституцията на РСМ е задължително условие за начало на преговорите за членство и това условие е залегнало също така и в самата преговорна рамка във Френското предложение.

Радев заяви, че насаждането на омраза към българите е процес, който тече от десетилетия.

„Това е цяла доктрина, основана на антибългарска идеология и явно отнема време, докато РСМ застане сред демократичните държави и ние трябва да помагаме в този процес“, обеща той. /БГНЕС