Рада Трайкович: Сръбската полиция ме държа почти 12 часа на границата с Косово

Председателката на Европейското движение на сърбите в Косово Рада Трайкович съобщи в Туитър, че е държана на "административния пункт" Мердаре, на границата на Сърбия с Косово, почти 12 часа.

Рада Трайкович написа публикация в Twitter тази сутрин, в която посочи, че тя е била задържана без обяснение и причина, като добави, че "по противоконституционен и незаконен начин са ѝ били взети документите и е била възпрепятствана свободата ѝ на движение".

„Дойде един младеж около 20 години и каза, че е от разузнавателната служба БИА. Не се представи, не ме разпита, не ми даде причина защо съм спряна, но ми каза, че има само заповед да не ми дават документите. Разбира се, той дойде само да оправдае незаконното ми задържане“, написа тя в туит.

В четвъртък Трайкович беше спряна за първи път от сръбската полиция на ГКПП Мердаре при влизане в Косово. Тя разказа пред N1, че след няколко часа задържане е допусната да влезе. Като основание за недопускането ѝ в Косово сръбските власти на границата са казали на Трайкович, че "чакат решение от Белград" и че ѝ е наложена "някаква забрана".

Преди няколко дни Рада Трайкович съобщи, че след отправени срещу нея заплахи са започнали да пристигат и заплахи срещу децата ѝ.

По-рано този месец тя се обърна чрез Туитър към президента на Сърбия Александър Вучич и му заяви, че няма да я изплаши и че сърбите в Косово трябва да се освободят от престъпниците. /БГНЕС