Ръководителят на СЗО пристигна в Сирия

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус пристигна в пострадалия от земетресението сирийски град Алепо, съобщиха държавните медии. Тедрос „пристигна на летището в Алепо, за да обиколи някои болници и приюти с министъра на здравеопазването (на Сирия) и губернатора на Алепо“, твърди официалната информационна агенция САНА.

Визитата му дойде пет дни след опустошително земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което разтърси Турция и Сирия, убивайки над 24 000 души, включително най-малко 3553 само в разкъсваната от война Сирия.

При пристигането си Гебрейесус съобщи, че доставя "над 37 т. спешни медицински консумативи". Той добави, че СЗО ще продължи да предоставя спешни медицински услуги и ще предостави повече спешни доставки“. „Утре ще има още една доставка с над 30 тона консумативи“, каза той.

Ръководителят на СЗО изрази загриженост за последиците от земетресението, особено за прекъсването на услугите. „Хората са изложени на риск от стомашни разстройства... и на други здравословни проблеми, особено проблеми с психичното здраве“, каза той. „Ще работим заедно за справяне с последиците от земетресението.

След земетресението в понеделник спасители и доброволци се борят, за да намерят оцелели под бетонни отломки на срутени сгради. /БГНЕС