Путин: Разследваме Пригожин за разходването на 2 млрд. долара

Във вторник президентът Владимир Путин заяви, че финансите на фирмата за кетъринг на шефа на наемниците "Вагнер" Евгений Пригожин ще бъдат разследвани след неговия бунт, като заяви, че "Вагнер" и нейният основател са получили почти 2 млрд. долара от Русия през последната година.


Първоначално Путин се зарече да потуши бунта, сравнявайки го с военните безредици, довели до революциите от 1917 г., а след това и до гражданска война, но часове по-късно беше постигната сделка, която позволи на Пригожин и някои от бойците му да заминат за Беларус.

Говорейки пред войници от руската армия на среща в Кремъл, Путин заяви, че винаги е уважавал бойците на Вагнер, но че е факт, че групата е била "изцяло финансирана" от държавния бюджет.

Той заяви, че тя е получила 86 млрд. рубли (1 млрд. долара) от руското министерство на отбраната в периода от май 2022 г. до май 2023 г.

Освен това кетъринг компанията "Конкорд" на Пригожин е спечелила 80 млрд. рубли от държавни поръчки за доставка на храна за руската армия, каза Путин.

"Надявам се, че в рамките на тази сделка никой не е откраднал нищо или, да речем, е откраднал по-малко, но ние, разбира се, ще разследваме всичко това".

Пригожин, когото Путин не споменава по име, не може да бъде открит за незабавен коментар на последните коментари на Путин.

По-рано тази година той заяви, че винаги е финансирал "Вагнер" самостоятелно, но е потърсил допълнително финансиране след началото на войната в Украйна.

В понеделник той заяви, че не се е опитвал да срине руската държава и че си остава патриот, който се опитва "да си разчисти сметките с руското министерство на отбраната"./БГНЕС