Проверки на ЕС срещу водещи фирми за гуми по подозрение за създаване на картел

Европейската комисия съобщи, че е започнала внезапни проверки на дружества за производство на гуми в няколко държави от ЕС след подозрения за ценови сговор, предаде АФП.


Френската Michelin, американската Goodyear и германската Continental бяха сред компаниите, които потвърдиха, че са били проверявани.

Комисията, мощният антитръстов орган на 27-те страни от блока, заяви, че е "загрижена, че сред проверените компании е имало координиране на цените".

Комисията не назова имената на фирмите, нито съобщи в кои държави разследващите - към които са се присъединили органите за защита на конкуренцията на всяка засегната държава членка - са извършили обиски.

Френската фирма Michelin заяви, че е била проверявана, но побърза да отрече да е участвала в антиконкурентни практики.

Michelin категорично отрича "съществуването на антиконкурентни практики, като тези, които Европейската комисия посочи в днешното си изявление, и следователно всякаква дейност, свързана с ценови сговори", заяви говорител.

Говорител на Continental каза: "Можем да потвърдим, че от днес в Continental в Германия се провеждат разследвания от страна на европейските антитръстови органи."

Goodyear също обяви, че е имало проверки в нейните европейски обекти.

"Твърде рано е да се спекулира какво точно може да се е случило, но ние оказваме пълно съдействие на властите", съобщиха от компанията.

Nokian Tyres също потвърди проверката в централата си в Нокия, Финландия, и добави, че "оказва пълно съдействие на властите".

"Nokian Tyres не разполага с информация за резултата от проверката и не може да коментира текущото разследване", заяви Nokian на своя уебсайт.

Инспекциите не означават, че компаниите се считат за виновни за антиконкурентно поведение.

Въпросните продукти са нови гуми за подмяна за леки автомобили, микробуси, камиони и автобуси, продавани в Европейското икономическо пространство (ЕИП), се каза в изявление на Комисията.

ЕИП включва 27-те държави-членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Комисията проверява твърденията, че компаниите са нарушили правилата на ЕС за конкуренцията, които забраняват картелите и ограничителните бизнес практики.

Ако впоследствие проверяваните фирми бъдат признати за виновни в нарушаване на антитръстовите правила, те рискуват да бъдат глобени с големи суми, но могат да получат имунитет, ако сътрудничат на комисията.

Не съществува краен срок, в който Комисията трябва да приключи разследването си.

Съобщението засегна акциите на компаниите за производство на гуми. /БГНЕС

Тагове: