Проучване: Слънчевата енергия ще доминира в електрическите мрежи до 2050 г.

Слънчевата енергия е на път да се превърне в доминиращия енергиен източник в света до 2050 г., надминавайки дори изкопаемите горива, според ново проучване, публикувано в списание "Nature Communications".


Изследователи от Обединеното кралство казват, че политика за слънчевата енергия и нейната намаляваща цена може да тлясне слънчевата енергия до „повратна точка“, която я позиционира в „доминираща роля на световните пазари на електроенергия“ в бъдеще – тенденция, която според тях вероятно ще продължи дори без допълнителни про-слънчеви политики.

Изследователите са използвали модел за прогнозиране на енергийните източници до 2060 г., разглеждайки 22 вида енергия, вариращи от ядрена енергия до природен газ. Данните са събрани от целия свят.

Находката им? Слънчевата енергия верятно ще бъде доминиращият източник, съставляващ повече от 50% от генерираната енергия в 72 на сто от симулираните сценарии.

„В момента имаме система, доминирана от изкопаеми горива, и без допълнителни политики стигаме до състояние, което е доминирано предимно от слънчева енергия“, каза за "Блумбърг" преподавателят от Университета на Ексетър и водещият автор на изследването Фемке Найсе.

Облачна прогноза

Въпреки това, не всичко е ясно за света, който вече изпитва влощаващото се въздействие на глобалното затопляне.

Изследователите повдигат няколко въпроса, които могат да повлияят на по-широката употребва на слънчева енергия. Едно от тях е въздействието на слънчевия режим върху стабилността на мрежата. Слънчевата енергия е непостоянна, тъй като не всеки ден ще бъде слънчев. Изследователите казват, че този проблем може да бъде облекчен чрез добавяне на други възобновяеми енергийни източници, по-добро съхранение на батерии и цялостно надграждане на електрическата инфраструктура в света.

Други фактори, които според тях биха могли да възпрепятстват увеличаването на употребата на слънчева енергия, са наличието на финансиране за тези проекти в развиващите се страни, политическите последици от загубата на работни места в сектора на изкопаемите горива и проблемите с веригата за доставки на суровини. Слънчевите панели са съставени от полимер, стъкло и различни метали, някои от които трябва да се добиват при лоши условия на труд в страни като Демократична република Конго.

Ако обаче успеем да преодолеем тези предизвикателства, може да има светло бъдеще в слънчевата енергия - евтин източник на енергия, който, макар и да не е перфектно решение, има много по-малко недостатъци от изкопаемите горива. /БГНЕС