Проучване: 41% биха гласували за опозиционните партии в Сърбия, 49% за коалицията на Вучич

Коалицията, включваща партии, обединени около протестите "Сърбия срещу насилието", би била подкрепена от 41% от избирателите, докато 49% биха подкрепили коалицията, водена от сръбския президент Александър Вучич, показват резултатите от проучване на общественото мнение на Центъра за изследвания, прозрачност и отчетност (CRTA), съобщи "Данас".


БГНЕС припомня, че през последните няколко месеца десетки хиляди протестираха по улиците на сръбските градове, в знак на несъгласие с политиката на насилие, медийното затъмнение и други проблеми на настоящата власт в Белград.


10 на сто от анкетираните в проучването заявяват, че на предстоящите избори биха подкрепили десния опозиционен блок – "Движение Двери", "Заветници", "Новата демократична партия на Сърбия" и "Движението за възстановяване на Кралство Сърбия", съобщи CRTA.


Според резултатите от анкетата 47% от гласоподавателите смятат, че Сърбия върви в грешна посока, докато 38% вярват, че страната е на прав път. Като най-големи проблеми в страната респондентите посочват икономическата ситуация, лошия жизнен стандарт, повишаването на цените, инфлацията.

Икономическата ситуация е посочена като "един от проблемите" от 39% от анкетираните, докато 29% казват, че това е "най-големият проблем", пред който Сърбия е изправена в момента.

Според 23% от анкетираните въпросът с Косово е най-големият проблем на страната, като трябва да се отбележи, че проучването е проведено в дните на кризата със сигурността в Северно Косово.

Почти всеки втори респондент казва, че правителството не е изпълнило повечето от обещанията, дадени преди последните избори, докато 36% от смятат, че повечето от обещаното е изпълнено.

Телефонното проучване е проведено на случаен принцип от 1544 респонденти в цяла Сърбия и 806 респонденти само в столицата Белград между 23 септември и 5 октомври. /БГНЕС