Протест: Животът е дар, пази го

Близки и родители на зверски убити деца при пътнотранспортни произшествия от цяла България се отправиха на протестно шествие от бившия партиен дом до пешеходната пътека на ул. "Гурко" и ул. "Шишман", където беше блъснат и убит още незавършилият 15 г. Филип, предаде репортер на БГНЕС.


Протестиращите носиха и бели балони, на които бяха изписани имената на убитите деца, както и техни снимки.

А протестният плакат призовава да пазим живота, защото той е дар.

„В петък имахме много хубава среща с председателя на ВКС, с който продължихме да обсъждаме, първо, абсурдите, които се дават в съда. В момента работим много усърдно комисия, която прави анализи, която е от абсолютно всички институции, която трябва да е готова през идващата седмица. След което ще седнем пак на една маса, за да може да се обсъди. Освен предложенията ни, има анализ на катастрофите в години назад – защо, как, в какъв процент, за да може да видим къде да се неблегне“, каза пред БГНЕС Петя Иванова.


Онова, около което всички са се обединили, подчерта тя, е, че няма експерти. „Спешно трябва да им се увеличи заплащането на тези експерти, да се направи институт, за да може да не се чакат експертизи с години. Също така не може, когато се качиш пиян, дрогиран и настъпваш газта докрай, това да е непредумишлено убийство“, категорична е жената и уточни, че чакат следващата седмица и имат уверение от абсолютно всички институции, че ще държат близките на жертвите на убити деца на пътя със случващото се.

Иванова заяви, че каквито и предложения да има, те трябва да бъдат обсъдени и да бъдат приети от 240 депутати, които са вътре в парламентарната зала. „И затова ние многократно молихме да има експертна среща с всички лидери точно по тази причина, за да може да обясним към са пробойните и защо се чакат с години тези дела“, каза още тя.

Жената уточни, че все още нямат обратна връзка от страна на лидерите на парламентарно представените политически партии. „Те категорично се правят, че не ни чуват, затова и ние на тези избори ще се направим също, че не ги чуваме и ще се държим по същия начин, както те се държат с нас“, категорична е Иванова.


Тя е категорична, че обществото спи и единственото, което се случва, е почернените родители да се увеличават. „Това е градено с години като спорт – да се качиш пиян и съседът да те види и да не му пука, приятелят до теб да се качи пиян и да не му се отнемат ключовете, само че цената я плащат всичките тези деца и всичките тези родители. И много е тъжно, че се местим просто само от кръстовище на кръстовище и от път на път“, добави жената.

Иванов коментира и хората, които негодуват срещу отнетите им автомобили и книжки, с твърдението, че пробите им са фалшиви и те са невинни. „Това са единици и по-добре да има такива сърдити единици, които да са с проби, които наистина не са били положителни и да изчакат така, както ние чакаме с години нашите експертизи, но да няма убити. Така че мисля, че процентът, който са сърдити, е доста по-малък от процента на родителите, които губят децата си“, заключи тя. /БГНЕС