Професор Любомир Стойков: Етичната мода е същинският стил

Професор Любомир Стойков е български журналист, културолог, медиен експерт, PR мениджър и моден анализатор. Професор е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Факултет по журналистика и масова комуникация, в Университета за национално и световно стопанство – Факултет „Икономика на инфраструктурата“ и в Националната художествена академия – Факултет по приложни изкуства. Гост преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – Факултет по икономически и социални науки. Преподавал е и в Нов български университет – Департамент „Музикални и сценични изкуства“. Доктор на науките. Доктор по журналистика. На Sofia Fashion Week 2024 БГНЕС разговаря с именития експерт по мода и имидж за етичната мода. Ето какво разказа професор Стойков пред репортер на БГНЕС:


С огромно удоволствие казвам здравейте на професор Стойков и веднага го питам какво е за вас етичната мода?


Етичната мода за мен е съвкупност от ценности, спасение, отношение, красота, естествено, мисъл за природата, мисъл за бъдещето, но освен всичко друго, етичната мода, може би същинската мода, ето това е моето определение.


Доколко нови материи и ново отношение към цикличността на модата биха помогнали на света да стане по-добър?

Етичната мода не е само свързана с материите, с текстила, с производството, тя изисква цялостно отношение. Например, етична мода е онази мода, която интерпретира като мотиви, растения, животни, това е един много интересен екоестетичен аспект към етичната мода, към устойчивата мода, но нещо, което наистина изключително важно, актуално, това е тъкмо начина по който се изработват материите, начина по който се щади природата, земята, водата, въздуха тук от огромно значение е така наречената рециклирана материя. Между впрочем, аз винаги съветвам моите студенти по моден дизайн да поглеждат в миналото! Да си спомнят как Мартин Маржела направи истински бум с неговата... колекция тъкмо от разплетени войнишки чорапи в запустял склад на НАТО. Показа фантастична колекция, но преди много години. България също има скромен принос от 80-те години, когато Васко Василев, дизайнер на Студио V2 намери и използва също изостанали платове в някакъв склад, парашути и така нататък. Но в днешния ден има много добри, много... високи, много ефективни технологии, които дават възможност за умно, интелигентно възпроизвеждане на материите. Една от моите стипендиантки, например, известна наша дизайнерка, която твори в Виена, тя пък беше направила колекция, събирайки от автомобилни гробища, „еърбеци“ от катастрофирали автомобили.


Като цяло етичната мода изисква, предполага не просто механично деклариране: ето аз работя с рециклирани материи, или пък ето, аз използвам бои и химикали, които не вредят на природата. Наш много силен пример в това отношение Аксел Харди, която от край време багри с естествени багрила своите облекла. Могат много примери да се дават в това число и не само технологично и производствено интерпретиране. Не само с такива материи, но с хитроумни дизайнерски решения на по-предишното световно първенство, например, един от хитовете беше тъкмо екипи направени от рециклирани пластмасови бутилки! Безброй са примерите в това отношение, искам обаче да насърча големите брандове, най-големите, които правят така наречената "бърза мода", които много последователно, но отговорно и стратегически планират своята продукция, така че, ако не се лъжа, до 2030-та година или 2032-ра, те 100% да минат към тази устойчивост в производството на облекла на допълнения, на различни украшения.

Тука веднага ми давате повод да ви попитам - Европейската комисия изобщо по политиката на континентално ниво, пък на световно, има воля или... поне се усеща някакво движение, поне полъх, това да се случва, тоест да има, не точно натиск, но да има по някакъв начин рамка законодателна, която да "бута" производството в модата точно в тази посока, тоест да има все пак някаква отговорност към природата, не просто да твърдим, че сме зелени "green labels", ами от самото производство през труда на хората, през отваряне на нови работни места, през създаването на нови материи, през фантазиите... Доколко според вас политиката, би помогнала това да се случи?

Въпросът ви е много точен, много актуален! Има своя отговор, краткият ми отговор е: индустриална регулация, модна регулация! Вече втора или трета година, дори аз съм бил съорганизатор на подобен семинар, основните, големите изложители, в това число, изложители на облекло, на обувки, на различни аксесоари, вече прилагат критерии за допускане до участие само онези производители, само онези брандове и лейбъли, които отговарят на тези критерии. А те, повярвайте ми, са много сериозни! И те са свързани с кръговата икономика, с устойчивата мода в максимално прецизирани квоти - какво е допустимо и кое - не е допустимо.

Какво е за вас Sofia Fashion Week и какво бихте пожелали?

Ако не се лъжа - това е 12-тото издание на Sofia Fashion Week. Аз имам честта и удоволствието да бъда първия PR мениджър на 5 или на 6 сезона и много се радвам, че тази идея придоби плът, кръв - разви се, и всъщност това е най-сериозната наша изява, която в много неща не отстъпва на другите седмици на модата е Европа. Разбира се, имам е препоръка, но тях ще кажа в следващото интервю! /БГНЕС