Проф. Сиджимова: Пандемията показа необходимостта от медицински журналисти

Пандемията от COVID-19 ни убеди в необходимостта от кадри, които професионално да могат да коментират, да анализират ситуацията и да боравят със съответната терминология.

Това каза в интервю за БГНЕС проф. Добрияна Сиджимова, преподавател във Факултета по обществено здраве „Проф. Цекомир Воденичаров“ към МУ-София и ръководител на първата в България магистърска програма по „Медицинска журналистика”.

„Новата магистърска програма е една дългогодишна идея на Факултета по обществено здраве към МУ-София, която беше стимулирана от периода на COVID-пандемията, в която видяхме, че има наистина сериозна необходимост от специализиран журналистически капитал – човешки, който да може да работи със специфичната медицинска проблематика“, заяви проф. Сиджимова.

Амбицията на ФОЗ е да създаде един много сериозен, добре подготвен журналистически профил специалисти, които да боравят свободно с медицинската терминология, да са наясно с биоетичните аспекти на системата на здравеопазване, да бъдат добре запознати със структурата и системата на функциониране на здравната система в България, каза още проф. Сиджимова. Тя подчерта, че ще бъде отделено специфично внимание на особеностите на комуникацията в рамките на сектор „Здравеопазване“.

Бъдещите студенти ще бъдат запознати също и с характеристиките на медицинския периодичен научен печат, като този аспект ще бъде покрит от преподавателите на ФОЗ.

„Ще разчитаме на участието на нашите колеги от Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, които ще затвърдят уменията, опита, експертизата на тези вече утвърдени и изградени журналисти“, каза проф. Сиджимова. По думите ѝ студентите ще задълбочат своите познания в етичните аспекти на журналистиката, в детайлите, които са по-характерни за социалните медии, за споделянето на информация и разпространяването на новини.

Също така в преподавателския екип ще се включат и практици журналисти с дългогодишен опит. Те ще подпомогнат изграждането на квалификацията и компетентностите на този тясно профилиран контингент журналисти, които ще са специализирани в областта на здравеопазването.

Ръководителят на магистърската програма уточни, че медицинска терминология ще е първото, с което ще се запознаят студентите по „Медицинска журналистика“.

Според проф. Сиджимова тази магистърска програма е важна, защото ще допринесе за по-професионалното отразяване на новините на здравна тематика от журналистите.

„Идеята и концепцията е специалисти, които вече са изградени като журналисти и като пиари, да надградят своите компетенции в областта на медицината“, сподели тя. Дисциплините, които ще се изучават са свързани с базови понятия от медицинската терминология. „Имаме здравно законодателство, за да могат тези специалисти, журналисти и пиари, да бъдат по-тясно профилирани, да умеят да анализират, да коментират с тясно специализирани теми, свързани със системата на здравеопазване“, каза още проф. Сиджимова.

Магистърската програма „Медицинска журналистика“ ще се изучава в два семестъра, като формата на обучение ще бъде задочна. Тя ще стартира през новата 2022/2023 учебна година.

Общо 20 са имащите право да се обучават в програмата, като 10 от тях трябва да са завършили ОКС бакалавър, съответно другите 10 души трябва да за завършили ОКС магистър по някоя от двете специалности – „Журналистика“ или „Връзки с обществеността“.

Студентите ще завършват обучението си чрез писане на дипломна работа, „която ще бъде проект, свързан с конкретен казус от сферата на здравеопазването и неговото оповестяване, и анонсиране пред обществеността посредством медиите.

Записването на кандидат-студентите започна на 15 юни и ще продължи до 15 юли. Предвижда се изпитът, който ще бъде под формата на събеседване, да се състои на 22 юли т.г. /БГНЕС