Преговорите Русия – Украйна: Надежда за скорошен край на една братоубийствена война

Днес в двореца „Долмабахче” в Истанбул се проведе среща между делегациите на Москва и Киев относно войната в Украйна, която даде надежда, че е възможно страните да постигнат скоро споразумение, които да прекратят военните действия.

Преди разговорите президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с двете делегации и отново призова за прекратяване на огъня. "Вярваме, че при един справедлив мир няма да има губещи, а продължителният конфликт не е в ничий интерес", каза той.

„От двете страни зависи дали ще сложат край на тази трагедия”, изтъкна президентът и добави, че „удължаването на конфликта не е в интерес на никого”.

Новият кръг от преговорите продължи три часа, а по-късно руските и украинските преговарящи дадоха отделни пресконференции, за да информират света за резултатите.

Украинските преговарящи призоваха за международно споразумение, като гаранти за неговото спазване да бъдат осем държави, включително Турция.

„Предложението ще включва САЩ, Великобритания, Турция, Франция, Германия като държави-гаранти, които "юридически активно" да защитават Украйна "от всякаква агресия", добави ръководителят на преговорния екип Михаил Подоляк.

"Що се отнася до Крим, предлага се ясно да се запише намерението на страните да уредят въпроса изключително чрез (руско-украински) двустранни преговори в рамките на 15 години", добави той. "Предлага се също така в никакъв случай да не се решава кримският въпрос с военни средства. Само с политически и дипломатически усилия."

"Искаме международен механизъм за гарантиране на сигурността, при който страните-гаранти ще действат по начин, подобен на член 5-и на НАТО - и дори по-твърд", заяви пред репортери Давид Арахамия – един от членовете на украинската делегация.

Помощникът на руския президент Владимир Медински определи срещата като конструктивна.

Киев се отказва от стремежа си към връщане на Крим и Донбас по военен път, заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински

Той съобщи още, че Киев обещава да се откаже от встъпване във военни съюзи.

Според президентския съветник „предложенията на Украйна са конструктивна стъпка към постигане на компромис“.

„Предложенията на Киев предполагат обявяването на Украйна за трайно неутрална държава с международноправни гаранции“, добави Медински.

Украйна настоява окончателното решение за договора с Русия да бъде оформено на среща на държавните глави, каза той.

„Предложенията на Украйна водят до решението на Русия да не възразява срещу присъединяването на страната към ЕС“, каза още Медински.

"Получихме също писмени предложения от Украйна, които потвърждават желанието им за неутрален, необвързан и неядрен статут, с отказ от производство и разполагане на всички видове оръжия за масово унищожение, включително химически и бактериологични, и забрана за присъствие на чужди военни бази и чужди войски на територията на страната. Получихме такива писмени предложения", каза той.

Според Медински Украйна се отказва от провеждането на военни учения на своя територия без съгласието на страните-гаранти по сигурността, включително Русия.

Ясно формулираната позиция на Украйна и направените предложения ще бъдат разгледани в близко бъдеще, ще бъдат докладвани на президента и ще бъде даден съответният отговор, допълни той.

От своя страна, Москва е взела решение за драстично намаляване на бойните действия в направленията Киев и Чернигов, заяви заместник-министърът на отбраната Александър Фомин, който представлява министерството на преговорите с украинската делегация.

"Поради факта, че преговорите по подготовката на договор за неутралитет и безядрен статут на Украйна, както и за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна, преминават към практическо измерение, Министерството на отбраната взе решение кардинално, многократно, да намали военната активност в направленията Киев и Чернигов, за да повиши взаимното доверие и да създаде необходимите условия за продължаване на преговорите и постигане на крайната цел за подписване на гореспоменатото споразумение", каза той.

В изказването си пред репортери Фомин призова украинските власти "стриктно да спазват Женевските конвенции, включително по отношение на хуманното отношение към военнопленниците", и да изключат изтезанията.

По-късно президентският съветник Владимир Медински уточни, че деескалацията около Киев и Чернигов не означава прекратяване на огъня.

"Постепенната военна деескалация в две посоки - Киев и Чернигов, не е прекратяване на огъня, но желанието ни е постепенно да се стигне до деескалация на конфликта поне в тези посоки", каза той.

„Русия не иска да излага Киев на голям военен риск, заяви Медински.

"След днешния разговор по същество постигнахме съгласие и предлагаме решение, според което среща на държавните глави е възможна едновременно с парафирането на договора от външните министри. Освен това по време на парафирането и разглеждането на подробностите на споразумението могат да бъдат обсъдени различни политически нюанси и детайли”, подчерта Медински по повод направените от страна на Киев предложения.

Чавушоглу: Постигнат е значителен напредък

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу приветства последния кръг от руско-украинските мирни преговори в Истанбул и заяви, че на срещата във вторник е постигнат "най-значимият напредък от началото на преговорите".

По време на пресконференция Мевлют Чавушоглу заяви, че е доволен да види нарастващото "сближаване" между двете страни на "всеки етап".

Относно мирните преговори, които се провеждат в турския мегаполис, Чавушоглу заяви: "Това е показател за доверието на страните в Турция."

Той добави, че "главният приоритет е да се постигне прекратяване на огъня възможно най-скоро и да се проправи пътят за трайно политическо решение".

Според него, някои „по-сложни въпроси трябва да бъдат обсъдени на ниво президент” между Владимир Путин и Владимир Зеленски.

Чавушоглу подчерта, че Турция е получила всеобща похвала заради усилията си за прекратяване на войната, за което спомогна и уникалното ѝ положение да има приятелски отношения както с Русия, така и с Украйна. Той припомни и проведената на 10 март в Анталия с посредничеството на Турция среща между министрите на външните работи на Русия и Украйна.

Блинкен: САЩ не виждат признаци, че Русия е сериозна в преговорите с Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че не е видял признаци, че преговорите между Украйна и Русия "се движат напред по ефективен начин", защото САЩ не са видели "признаци на истинска сериозност" от страна на Русия.

"Има разлика между това, което Русия казва, и това, което прави. Ние сме фокусирани върху второто", заяви Блинкен.

Той предупреди, че изявлението на Москва, че ще намали военните действия около Киев, може да бъде "средство, чрез което Русия отново се опитва да отклони вниманието и да заблуди хората, че не върши това, което върши".

"Ако те по някакъв начин вярват, че усилията да подчинят "само" източната част на Украйна и южната част на Украйна могат да успеят, то те отново дълбоко се заблуждават", каза Блинкен.

Държавният секретар призова Русия да "прекрати агресията сега, да спре да стреля, да изтегли силите си и, разбира се, да започне преговори".

Повишаване на рублата и на фондовите пазари

Новината за постигнат напредък в преговорите между Москва и Киев се отразиха незабавно върху валутните пазари.

Рублата, която спадна рязко след нахлуването на Русия в Украйна, поскъпна с повече от 10% спрямо долара след отбелязания днес напредък в преговорите между Москва и КиевРуската валута се намираше на ниво от 85,42 рубли за долар около 12:45 ч. по Гринуич.

През последните седмици тя бе паднала до безпрецедентното ниво от 150 рубли за долар, но след като в Истанбул по-рано днес приключиха преговорите между делегациите на Москва и Киев за уреждане на ситуацията в Украйна, руската валута започна да поскъпва.

Фондовите пазари в Европа днес също се повишиха, след като инвеститорите отбелязаха постигнатия напредък на приключилите в Истанбул по-рано днес мирни преговори между Украйна и Русия.

Около 12:25 ч. по Гринуич Парижката фондова борса се повиши с 3,4%, Франкфуртската - с 3,2%, а Миланската фондова борса се вдигна с малко под 3%.

Основният индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 също се повиши с 1,35%. /БГНЕС

Истанбул / Турция