САЩ: 5 звена на ЦАХАЛ са нарушили правата на човека в Западния бряг

„5 части на израелските сили за сигурност (ЦАХАЛ) са извършили сериозни нарушения на правата на човека срещу палестинците в Западния бряг преди нападението на Хамас през октомври“.

Това съобщи Държавният департамент на САЩ.

Израел е предприел коригиращи мерки по отношение на четири от тези подразделения, което намалява вероятността от санкции от страна на САЩ. Провеждат се консултации с Израел относно петото звено, заяви заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Той отказа да идентифицира звената, да даде подробности за злоупотребите или да каже какви мерки е предприело израелското правителство срещу тях.

В съобщения в пресата се посочва, че батальонът, наречен "Неца Йехуда", съставен предимно от ултраортодоксални евреи, е обвинен в злоупотреби.

Той е с численост около 1000 души и от 2022 г. е разположен на Западния бряг, който Израел окупира от 1967 г. насам.

"След внимателен процес установихме, че 5 израелски части са отговорни за отделни случаи на груби нарушения на правата на човека", заяви Пател.

„Всички инциденти са станали преди нападението на Хамас на 7 октомври и не са били в Газа. 4 от тези единици ефективно отстраниха тези нарушения, което е това, което очакваме от партньорите, и е в съответствие с това, което очакваме от всички държави, с които имаме сигурни отношения", каза говорителят./БГНЕС