Посолство: Засилването на подкрепата за Украйна ще възстанови справедливия мир и стабилност

Засилването на подкрепата за Украйна е единственият реалистичен начин за възстановяване на справедливия мир и стабилност не само в Украйна, но и в целия регион. Това се казва в коментар на посолството на Украйна у нас, изпратен до сайта „Фактор.бг“.

Коментарът е във връзка със заявената готовност на България да се включи с по-активна помощ и предоставяне на оръжие за ускоряване края на руската агресия.

„От последните изявления на руски официални лица става ясно, че те искат само продължаване на войната за унищожаване на Украйна, а не намиране на решения на масата за преговори.

Съответно, колкото по-силна бъде Украйна и колкото повече възможности има да защити земята и народа си, толкова по-скоро Москва ще бъде принудена да се откаже от по-нататъшните си агресивни планове и да се обърне към дипломацията.

Ето защо широка международна коалиция от повече от 50 държави продължава да укрепва военния капацитет на Украйна. Отговорните правителства разбират, че предоставянето на оръжие на Украйна ще ускори края на руската агресия и възстановяването на справедливия мир и стабилност в Европа, а не обратното.

Ние ценим всяка практическа проява на подкрепа и помощ, защото това означава спасяване на живота на украинци, наши близки, роднини, приятели, познати, които загиват от руското оръжие и руския агресор.

Важно е да се разбере, че подкрепата на Украйна не е благотворителност. Подкрепяйки Украйна, всяка страна партньор, включително и България, инвестира преди всичко в собствената си сигурност.

Украинците се борят войната да не стигне до съседните страни, а украинският народ най-много копнее за мир.

Обръщаме внимание, че призиви за снишаване пред агресора са призиви за легитимиране на терора. И всяко съмнение относно помощта за Украйна, забавяне на решения или призиви за преговори са на цената на ужасни нови загуби, нови бедствия, нови терористични актове и военни престъпления. Агресията на Русия не се ограничава до територията на Украйна, а представлява пряка заплаха за държавите от Черноморския регион. Затова се надяваме да продължим ползотворното си сътрудничество с Република България в полза на благото на нашите страни“, заявяват от украинското посолство в София. /БГНЕС