Полиция нахлу в офисите на организаторите на Париж 2024

Френската полиция проведе акции в офисите на организаторите на Летните олимпийски игри в Париж, малко повече от година преди откриващата церемония на надпреварата. Акции бяха проведени в офисите на Комитета, познат като Кохо, и в офисите на Солидео – звеното, отговарящо за олимпийските сгради и зали, сподели източник, близък до разследването, за АФП.


Прокурори (ПНФ) потвърдиха за Агенция Франс Прес, че оторизирали обиските във връзка с две отделни течащи разследвания. Едното датира от 2017 и в него става въпрос за съмнителни договори, подписани от Кохо и техните предшественици GIP 2024 (Комитетът, борещ се за домакинство на Игрите). Другото е отворено миналата година и предадено на БРДЕ - финансовата бригада на парижката полиция. Те разследват по подозрения в конфликт на интереси. Според източник, близък до случая, разследването се отнася за "консултантски договори" на "различни теми".

Кохо и Солидео заявиха, че „сътрудничат напълно на разследващите в опит да подпомогне разследването“. Това е първи подобен обиск на офисите на Организационния комитет. Претърсванията бяха извършени от антикорупционните власти и разследващите финансови престъпления и БРДЕ. Преди две години два доклада на Френската антикорупционна агенция (АФА) подчертаха „рискове, засягащи порядъчността“ и „конфликти на интереси“, които от агенцията предупредиха, че могат да въздействат на „по-белия от бялото“ имидж на Игрите, който си пожела шефът на Организационния комитет на Олимпиадата Тони Естанге. Инспектори на АФА заявиха, че процедурата за покупки била „непрецизна и незавършена“ и акцентираха върху това, че „съществува понякога потенциални ситуации на конфликти на интереси, които не са ръководени коректно“.

Това е поредният драматичен случай, който засяга френския спорт за последната година. Миналия месец Брижит Олив изненада мнозина, след като подаде оставка като президент на Френския олимпийски комитет. Все още не е намерен неин заместник. /БГНЕС

Категории: