Почина бившият перуански президент Алън Гарсия

Бившият президент на Перу Алън Гарсия, който се простреля във врата рано сутринта, почина.

Гарсия направи опит за самоубийство, след като полицията пристигна в дома му в Лима, за да го арестува по обвинения в подкупи.

Гарсия бе откаран в болница в столицата Лима. Смъртта му беше потвърдена от сегашния президент Мартин Вискара, предаде Би Би Си.

Тълпа поддръжници се събраха пред болницата и се наложи да бъдат оградени от полицията.

Вътрешният министър Карлос Моран заяви пред репортери, че когато полицията пристигнала, Гарсия помолил да се обади по телефона, влязъл в една от стаите и заключил вратата.

Минути по-късно проехтял изстрел. Полицията разбила вратата и открила Гарсия, седнал на стол с рана от куршум в главата си.

Гарсия е президент на латиноамериканската държава по време на два мандата, като първият започва през 1985 г. и приключва през 1990 г. Вторият му мандат започва през 2006 г. и приключва през 2011 г. В момента бившият президент е заподозрян в приемането на подкупи от бразилската компания „Odebrecht“.

Гарсия не е единственият бивш перуански президент, чието име е свързано с компанията и за който се подозира, че е замесен в корупционни схеми. Бившият президент Педро Пабло Кучински, управлявал Перу преди сегашния лидер Мартин Вискара, е обвинен, че е получил общо 4,8 млн. долара подкупи от строителна компания. /БГНЕС