„Пирогов" откри напълно реновираната Клиника по урология

Напълно ремонтираната Клиника по урология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" беше официално открита, предаде репортер на БГНЕС.


„Имаме честта да открием Клиниката по урология. Даваме възможност за оказване на помощ, уникална за България, защото не са много местата, където най-малките пациенти могат да получат квалифицирана грижа, или е това е детската урология – ново, уникално звено", каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" Валентин Димитров и подчерта, че тази клиника е един жест на приемственост.


Заедно с екипа му имат амбицията да дават нов живот на пациентите в бъдеще, нуждаещи се от трансплантации. „До нашето съзнание трябва да стигнем до нивото, в което губейки един човек живота си, да даде шанс на други да продължат своя", заяви той.


Директорът на „Пирогов" пожела на колегите си да продължават да работят все така и в центъра да бъде пациентът. „Да можем да дадем най-доброто от себе си и дори когато сте най-уморени, когато сте най-изнервени, да не забравяме, че хората, дошли при нас, са дошли с болка и защото имат нужда от нас", призова Димитров.

Заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Михаил Околийски отбеляза, че завършването на ремонта на Клиниката по урология ще допринесе за много по-здрави и щастливи пациенти. „Тази клиника ще остане завинаги в историята на българската медицина с първата детска бъбречна трансплантация, извършена под ръководството на акад. Минков, така че пътят е даден още преди много години. Надявам се, наистина да продължите това свято дело", посочи той и допълни, че трансплантациите са един от най-големите приоритети на Министерството на здравеопазването в момента. Околийски съобщи, че здравното министерство е инвестирало почти 8 млн. лв. в този ремонт и оборудване.


„Пирогов е уникална за страната болница, не само защото е единствена в това, което прави, а и защото формира стандартите в медицинските дейности, които извършва", подчерта председателят на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров. Той пожела успех и отбеляза, че от тази сграда ще излизат пациенти с усмивка, въпреки че се налага да влизат с тревожни лица.

Генералният директор на Българския Червен кръст (БЧК) проф. Красимир Гигов каза от своя страна, че днес е голям празник, като подчерта, че „Пирогов" е институция и преди това е била болницата на Червения кръст.

Началникът на Клиниката по урология доц. д-р Емил Доросиев изрази благодарности към основателите на клиниката. „Без тях нямаше това нямаше да го има. Благодарности към колегите, които изтърпяха 3 г., знаем какво ни мина, а сега – радости. Заповядайте, да разгледаме клиниката", каза още той.

По повод откриването на ремонтираната Клиника по урология поздравителни писма бяха изпратени от президентът Румен Радев, от председателя на парламента Росен Желязков, от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и др.

На събитието присъстваха бившият служебен министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, съветникът на министъра на вътрешните работи и бивш шеф на пожарната Николай Николов и др./БГНЕС