Петков: Трябва да има кабинет, зад който да стои политическа подкрепа, всичко друго е мираж

Ние не подадохме наш кандидат за гласуване, гласувахме въздържал се за първата политическа сила, не слагаме наш кандидат с идеята, че ГЕРБ трябва да осигури мнозинството си за избиране на председател. Това не се случи. Следващият ход е нетрадиционен.

В миналото НС законите по ПВУ не се гласуваха, съдебната реформа и решихме да предложим ротация, джентълменско споразумение, като на всеки два месеца се прегласува председателят на НС. Това заяви пред бТВ Кирил Петков от ПП.

Нека да сложим период не просто да има някой 2 месеца на трибуната, а да има ясни приоритети какво да се случи. Аз не говорех за общи понятия, а казах, че има закони, които трябва да се приемат. Това, което дискутирахме на думи изглежда, че имаме общи приоритети с ГЕРБ-СДС, но всички трябва да осъзнаят, че тези закони или гласуваме, или губим парите. Законът за разследване на главния прокурор трябва да се случи, ако искаме да правим малка стъпка напред. За Шенген най голямата трагедия би било ако ни отделят от Румъния. Хубавото е, че и двете страни казаха, че тези приоритети са важни и за двете страни, разбрахме се накрая, че ще се излъчат работни групи, които да влязат в детайл в законодателните промени, така че да сме сигурни, че когато се говори за разследване на главния прокурор да имаме едно и също предвид. От страна на ГЕРБ не знаем кой ще е в работната група още, посочи Петков.

Не е нормално да ходим 5 пъти на избори, осъзнаваме, много неща не са нормални в този момент затова при този вариант ако вместо се мисли кой какви мнозинства да формира. Важни са ни много законите за ПВУ, съдебната реформа, антикорупционната комисия, няма как да с борим с корупцията ако този закон не се случи.

Важното е имаме ли подход, а не имаме ли председател или не в днешния ден. Очаквам днес да се създадат тези групи да се работи събота и неделя. Надявам се другата седмица ако имаме приоритети за първите 2 месеца, ще се излъчи председател с ротационен принцип. Това би значело нещо логично като първа стъпка напред, подчерта Петков. Трябва да има кабинет, зад който да стои политическа подкрепа, всичко друго е мираж. Ще се предложи цялостен кабинет за гласуване, за да покажем, че никой не бяга от отговорност, а не, че нямаме ясни кандидати. /БГНЕС