Петков: Можем да поемем голям брой украински бежанци

Днес е първият ден, в която цялата система координирано работи. Ние сме в пълна готовност да поемем голям брой влизащи от Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

С влизането украинските бежанци се разделят на хора, които нямат и които имат паспорти. Всичките данни излизат в общата система, от там се разпределя в коя посока да бъде насочен автобус, настаняване, област и вече имаме цялостния процес от влизане до настаняване под контрол, каза още Петков. Всичко вече е проследимо. Пунктът в Русе е готов да посрещнем украинските бежанци, добави премиерът.

От днес този пункт има обучени служители, всички необходими неща камери, принтери, системата работи, каза вицепремиерът Калина Константинова.

България този път говори в едни глас с ЕС, подчерта Петков. Ние сме предвидим партньор на НАТО. Ние не сме България в Алианса, ние сме Алиансът, ЕС, НАТО. Общата ни сигурност зависи от общите ни действия. Това, което войната в Украйна ни научи в цяла Европа, че единственият начин нашата дума да се чува, е да говорим в общ глас, да, може да имаме дебати, но излизаме като общо звено накрая, общ глас, каза Петков. Това какво прави България в НАТО това не е дискусията, въпросът е работим ли заедно, тежим ли си на мястото, подчерта още премиерът.

Въпросът за нашата сигурност, нашето небе, това се обсъди неведнъж. Истината е, че няма как МиГ-овете да се ремонтират в Русия. Това няма как да се случи. Идеята през някакви вторични компании да изпращаме тези самолети към Русия или към Украйна е пълен абсурд, добави Петков. Но идеята, че могат да се ремонтират в Русия няма как да се случи, отбеляза още той. /БГНЕС