Петко Георгиев: След 6 месеца ще разберем дали си е отишла авторитарната клептокрация

„Виждаме промяна на управляващия елит, който държеше България под контрол през последните 10-12 години. Дали ще имаме съдържателна промяна като стил на управление е прекалено рано да се прогнозира, защото не е ясно какъв ще бъде съставът на едно бъдещо правителство. Ще можем да съдим доколко има реална и дълбочинна промяна в страната може би 5-6 месеца след съставянето на новия кабинет, по резултатите му по промяната на съдебната власт“.

Това заяви в интервю за БГНЕС журналистът и директор на „Промедиа“ Петко Георгиев.

Петко Георгиев, журналист и директор на „Промедиа“

„Ако няма такава радикална промяна, значи промяната в страната ще бъде свързана с по-скоро с подмяна на елитите, отколкото със структурата и модела на управление“, категоричен е той.

Според журналиста темата за съдебната реформа може да се окаже едновременно както спойката между трите партии, към които са насочени погледите за съставяне на нова управленска коалиция – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“, така и нещото, което може да ги раздели.

„Наистина това е червената линия. Макар и да има много неща, които могат и трябва да се направят в различни сфери на общественото и икономическото развитие, ключът е сериозната промяна в съдебната власт. Тази червена линия или ще обедини партиите, или ще се окаже невъзможна за преодоляване граница, което може да доведе до следващи избори“, коментира още Петко Георгиев.

Като журналист с дългогодишна практика, наблюдавал отблизо не една и две предизборни кампании, той обрисува настоящата така: „Ако използвам един народен израз, за първи път не сме свидетели на българката поговорка: „Гарван гарвану око не вади“. Новите гарвани се опитват да извадят очите на старите. Това не е нещо, което често наблюдаваме. За последно го видяхме през 90-те години, когато беше краят на комунистическия режим в България. От тази гледна точка изборите не преминават гладко и удобно за бившите управляващи. Напротив, служебното правителство върши една изследователска, разследваща работа, която има донякъде шокиращ и образователен ефект върху съзнанието и разбирането на хората за това в каква система са живели и с какво сега им предстои да се справят“.

Той определи доскорошната власт в България като „авторитарна клептокрация“.

Петко Георгиев отбеляза още, че кампанията е технологично доста различна от тези, водени от партиите в годините назад, тъй като се провежда предимно в полето на социалните мрежи и интернет, а не толкова в това на традиционните медии като телевизия, радио и печатни издания. „Това прави наблюдението ѝ много сложно, защото интернет позволява огромна информация да отива само до тези, за които е предназначена, а ние, като журналисти или другата аудитория, не виждаме какво става в голяма част от общуването“, коментира той.

Според Петко Георгиев в кампанията има и други любопитни неща, давайки за пример доскорошните управляващи от ГЕРБ. В началото те започнаха с налагането на нови и млади лица, но в най-горещата фаза на кампанията лидерът на партията Бойко Борисов отново „хвана юздите“. „Не знам, доколко това ще помогне, но за мен е очевидно, че той играе за запазване на твърдия електорат. В тази конкретна обстановка ГЕРБ едва ли ще спечели и един нов различен избирател от тези на предишните избори“, смята журналистът.

Той е категоричен, че многобройната аудитория на политиците в социалните мрежи не означава задължително електорална тежест, особено заради платената реклама там. „Социалните мрежи дават един лесен и относително евтин механизъм и път за достигане до избирателите. Крайният резултат зависи от реалните послания, от добрите послания, от добрия контакт, който успееш да създадеш с хората. В социалните мрежи той е много селективен, а интерактивната му част никога не е показателна за това какво мислят голямата част от хората, до които са достигнали политиците. Коментарите са абсолютно непредставителни за начина, по който хората реагират на едно послание“, заяви Петко Георгиев.

Като трудна журналистът определи задачата на т. нар. партии на протеста, заели се да доведат политическата промяна в страната докрай, особено ако нямат мнозинство и трябва да разчитат на парламентарна подкрепа от другаде, например от БСП. „В платформите им има много общи неща, на практиката е нещо друго. Видяхме в краткия живот на предишното Народно събрание, че между тях имаше разминаване, например около част от промените в Изборния кодекс. Много сложна задача. Много трудно ще се конституира мнозинство, което да има твърда линия, особено по темата за промяна в съдебната власт, за която вее казах, че смятам за централна“, допълни журналистът. Според него от предизборната кампания на партиите липсват цели важни теми, като мястото на България в ЕС, стратегически политики за развитието на България и други. Големите теми като енергетика, инвестиции, нови технологии също са слабо застъпени, тъй като са изместени на втори план от темите с разкриването на различни злоупотреби.

„Почти съм уверен, че този път отново ще има разминавания между социологическите прогнози и резултатите. Тези избори ще бъдат решение от отпадналата „мека“ периферия на ГЕРБ. Това хората, които са гласували за ГЕРБ, но преди това за НДСВ и т.н. Много е важно дали те ще гласуват и за кого, а това е нещо, което много от тях вероятно ще решат в последния момент. Не изключвам да има изненади. Големият вот в чужбина не знам до каква степен ще се реализира. Можем да очакваме изненади откъм Турция, но за мен основната изненада ще е решението в последния момент от тези хора, които досега са гласували за ГЕРБ“, каза в заключение Петко Георгиев. /БГНЕС