Петимата обвинени по случая “Локорско” остават в ареста

Софийски градски съд постави най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража, на петимата обвиняеми за каналджийство и превозване на 52 мигранти, от които 18 загубиха живота си, предаде репортер на БГНЕС.

От СГС уточниха, че има достатъчно показания от свидетели за тяхното повеждане под отговорност, както и че има достатъчно доказателства на този ранен етап, че те могат да бъдат съпричастни по обвинителния акт.

Шестият обвиняем – В.Х. е задържан в Гърция. По искане на българската прокуратура, предстои обвиняемият да бъде екстрадиран у нас, като това се очаква да стане до два месеца, през които В. Х. ще остане в гръцки затвор.

Прокурорът уточни, че единият от обвиняемите - В.К. е многократно осъждан, като 2 от случаите е за каналджийство. За останалите четирима обвиняеми прокурорът заяви, че има опасност от укриване или извършване на повторно престъпление, ако бъдат освободени.

Обвиняемият Х.Д. изиска по-лека мярка, защото се грижи за болната си майка.

Защитата на обвиняемия А.А. пък уточни, че се налагат още доказателства по делото. “Обвиняемият сам се е предал, той е дал показания по досъдебното производство, а относно предишни осъждания- то е заради шофиране в нетрезво състояние. Искаме налагане на мярка домашен арест или обявяването на парична гаранция. “Смятам, че съм помогнал на разследването по всякакъв начин”, заяви и обвиняемият А.А.

Защитата на П. Я. подчерта, че доказателствата за подвеждане под отговорност на обвиняемия не са убедителни, няма опасност от укриване, както и да извърши друго престъпление, той е осъждан през далечната 1981 г., затова искаме различна мярка от задържане под стража. “Не се чувствам виновен”, искам по-лека мярка, заяви и П.Я.

Защитата на Т.Т. също изтъкна липсата на вероятност нейния клиент да се укрие, той е имал перфектно процесуално поведение, както и е помагал за разкриването на доказателства. “Исках да помогна- това е всичко”, заяви и обвиняемият Т.Т.

Защитата и на последния обвиняем- В.К. отбеляза, че не съществува вероятност за авторство на деянието. “Бих си изтърпял вината, ако се докаже такава. Искам по-лека мярка за неотклонение - задържане под стража”, заяви В.К.

„Това са лични документи, които А.А. се е опитал да укрие, но в последствие е решил да съдейства, захвърлил ги е в близост до камиона преди това. Автомобилът е регистриран в КАТ, собственикът е бил в течение, че се правят поправки върху него, но не е знаел за какво”, заяви прокурорът Василена Анастасова.

„Текът процедури от наша страна обвиняемият В.Х. да бъде екстрадиран от Гърция, неговото положение е сходно и с останалите пет обвиняеми”, добави прокурорът Чавдар Железчев.

БГНЕС припомня, че 18 мигранти от Афганистан загинаха, натъпкани в камион край софийското село Локорско. От 52 превозвани мигранти 34 са оцелели, настанени са в няколко столични болници. Мигрантите са влезли през границата ни с Турция, били са няколко дни в района на Ямбол, след това са били натоварени в камион, в тайници под дървен материал. /БГНЕС