Песков: Русия и Москва водят преговори за размяна на Ева Гершкович

Кремъл съобщи, че се водят разговори за евентуална размяна на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович, който беше задържан в Русия преди близо една година по обвинения в шпионаж.


32-годишният американски гражданин беше задържан от агенти на службата за сигурност ФСБ през март 2023 г. и обвинен в шпионаж - първото подобно обвинение срещу западен журналист от съветската епоха насам.

Гершкович, работодателите му и Белият дом категорично отхвърлят обвинението в шпионаж, което според тях е изфабрикувано.

Владимир Путин изрази готовност за размяна на журналиста и днес Кремъл заяви, че разговорите все още продължават зад кулисите.

"Многократно сме казвали, че има определени контакти, но те трябва да се осъществяват в абсолютна тишина", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Нарушаването на това мълчание само ще създаде допълнителни проблеми и ще попречи на постигането на какъвто и да е резултат в този процес", добави той.

Тази седмица съдът в Москва постанови, че Гершкович, който по-рано е работил за "Moscow Times" и АФП, ще остане в предварителния арест до края на юни.

По време на брифинга си Песков заяви, че "няма индикации" кога ще започне процесът. Някои наблюдатели заявиха, че е малко вероятно да се стигне до размяна преди произнасянето на присъдата.

Вашингтон обвинява Москва, че арестува американски граждани по неоснователни обвинения, за да ги използва като разменна монета за освобождаване на руснаци, осъдени в чужбина. /БГНЕС