Парламентът набързо прекрои закона заради назначаването на служебен премиер

Бързи законови промени позволяват на потенциалните служебни премиери да заемат политически длъжности, предаде репортер на БГНЕС.


Народното събрание прие със 137 гласа "за", одобрените по-рано днес от правна комисия, промени в Закона за БНБ. 54 депутати гласуваха "против", въздържали се нямаше. Промените са предложени от ГЕРБ-СДС и ДПС.

В дебата преди гласуването на първо четене участваха единствено депутати от ИТН и "Възраждане", които остро критикуваха вносители и пасивното участие на ПП-ДБ по време на целия дебат. От "Възраждане" обявиха, че спешните законодателни промени са противоконституционни. От ИТН също. Опозицията се закани, че ще внесе конституционна жалба.

С приетите промени шефът на БНБ, на Сметната палата и омбудсманът могат да заемат политически длъжности. Подуправителите на Народната банка, заместниците на Сметната палата и заместник-омбудсмана също могат да бъдат посочвани за служебен министър-председател и при излизане в неплатен отпуск да заемат тази длъжност. С предложените промени се предлага потенциалните служебни премиери да запазят постовете си след стартирането на 50-то Народно събрание и да могат отново да се върнат на работните си места в БНБ, в Сметна палата и в институцията омбудсман на Република България.

Предстои второ четене на законопроекта. /БГНЕС