Папата обяви война на сексуалното насилие

Католическата църква трябва да проявява "нулева толерантност" към сексуалните посегателства от страна на членове на духовенството, заяви папа Франциск в интервю за португалски телевизионен канал, излъчено днес.

"Това е много ясно. Нулева толерантност", каза той пред TVI/CNN Португалия в интервюто, откъси от което бяха публикувани на уебсайта на канала.

"Един свещеник не може да продължи да бъде свещеник, ако е агресор. Не може, защото или е болен, или е престъпник", каза той.

"Това е чудовищно, защото унищожава животи", допълва той по време на интервюто в две части, което ще бъде излъчено днес и утре.

Независимото разследване на сексуалните посегателства в Католическата църква в Португалия досега е събрало свидетелски показания от около 400 души, заяви човекът, който води разследването, детският психиатър Педро Стреч.

В резултат на това 17 случая са предадени на съдебните органи. Резултатите от разследването се очакват в края на годината.

"Не отричам злоупотребите", каза папата. "И една-единствена злоупотреба вече би била чудовищна".

Той заяви, че се надява да посети Португалия през август следващата година за Световния ден на младежта - по време на срещата на младите католици.

"Мисля, че ще дойда. Във всеки случай папата ще дойде", каза той.

Понтификът повдигна въпроса за възможността да се оттегли поради влошеното си здраве./БГНЕС, АФП