Папа Франциск: Харчете по-малко за Коледа и дарете на Украйна

Папа Франциск призова хората да харчат по-малко за коледни подаръци и празненства, а спестените пари да дарят на хората в опустошената от войната Украйна.

"Хубаво е да се празнува Коледа. Но нека да намалим малко нивото на коледните разходи", каза Франциск по време на седмичната си обща аудиенция във Ватикана.

"Нека да имаме по-скромна Коледа, с по-скромни подаръци. Нека изпратим това, което спестим, на украинския народ, който има нужда от него", каза той.

Близо 10 месеца след началото на войната трудностите, причинени от сраженията, се увеличават с настъпването на зимата, докато Русия атакува енергийната инфраструктура на Украйна.

Ракетните удари са опустошителни - водят до периодично спиране на електричеството, отоплението, водоснабдяването и телефонните услуги в обширни райони на Украйна.

Украинците "страдат толкова много. Те са гладни, мръзнат. Толкова много хора умират, защото няма лекари и медицински сестри", каза папата.

Във вторник западните съюзници на Украйна обещаха допълнителни 1 милиард евро (1,1 милиарда долара) спешна зимна помощ, за да помогнат на страната да устои на настъплението на Русия. /БГНЕС, АФП