Първи консултации за НС, неясен председател

Партиите проведоха първите си консултации в навечерието на откриването на новото 46 Народно събрание, което отново ще заседава в старата си сграда. За момента не е ясно кой ще бъде новият председател, предаде репортер на БГНЕС.

От „Има такъв народ“ не коментираха нищо след консултациите. От "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" изразиха готовност да обсъдят заедно с "партията на Слави Трифонов възможностите за съставяне на правителство.

От ГЕРБ отново са предложили пленарните заседания да се провеждат в сградата на бившия Партиен дом, но не са били подкрепени. От партията на Борисов определиха разговорите като конструктивни. Утре се очаква да решат кого ще подкрепят за председател на парламента. Александър Ненков от ГЕРБ допусна възможността партията му да не направи своя номинация за председател на парламента.

Александър Ненков

Парламентарната група на "БСП за България" е възможно да има номинация за председател. "Нека да се проведат утре обсъжданията, но аз не не изключва възможността ние също да имаме предложение", заяви Георги Свиленски.

От "Изправи се! Мутри вън! потвърдиха че са се виждали с "Има такъв народ" преди оттеглянето на проектокабинета им и очакват нови разговори за подкрепа, но вече в парламента.

„Бих подкрепила Ива Митева , ако това е вашия въпрос, но да изчакаме да видим какви предложения ще бъдат направени. Нашият кандидат за заместник е Татяна Дончева, тя се справи блестящо в 45-тия парламент", каза Мая Манолова.

Георги Свиленски

Първите заседания на парламентарните групи на партии от 46-тото Народно събрание са насрочени за утре.

Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС - 63. Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС – от 29, на "Изправи се! Мутри вън!" - от 13.

46 НС ще бъде открито от най-възрастния депутат, който и този път ще бъде Мика Зайкова от "Има такъв народ". /БГНЕС