Оттеглиха съдебен иск, твърдящ че бонбоните Skittles са отровни

Мъж от Калифорния, който твърдеше, че бонбоните Skittles са "негодни за консумация", тъй като съдържат известен токсин, оттегли федералния си иск срещу производителя на бонбони Mars Inc.

Джениъл Темс доброволно прекрати делото, според заявлението на адвокатите му в Оукланд, Калифорния.

Не е посочена причина за оттеглянето. В съдебния иск от 14 юли Mars Inc. е обвинена, че е застрашила консуматорите на Skittles, като е използвала "повишени нива" на титаниев диоксид - съединение, което частната компания е обещала през 2016 г. да премахне постепенно в продължение на пет години.

Въпреки че много храни съдържат титаниев диоксид за добавяне на цвят, различни проучвания през годините поставят под въпрос неговата безопасност.

Тази година Европейският съюз забрани използването му като хранителна добавка, тъй като може да увреди ДНК.

На 30 септември Mars, базирана в Маклийн, Вирджиния, поиска съдът да отхвърли иска на Темс.

Тя заяви, че използването на "малки количества" титаниев диоксид не е навредило на ищеца и е в съответствие с разпоредбите на Американската агенция за храните и лекарствата.

"Доволни сме от този резултат и потвърждаваме ангажимента си да произвеждаме продуктите си в съответствие със строги изисквания за качество и безопасност", заявиха от компанията Mars относно оттеглянето на иска./БГНЕС, Ройтерс

Вашингтон / САЩ