Отмениха полети в Мексико Сити заради вулканична пепел

Пепел, изхвърлена от вулкана Попокатепетл край Мексико Сити вчера, накара някои авиокомпании да отменят около две дузини полети до и от латиноамериканската столица, съобщиха властите.


Международното летище в Мексико Сити съобщи в социалните мрежи, че национални и международни оператори са отменили 22 полета "поради това, че при проверките за безопасност на самолетите е открита пепел".

В дневника за пристигащи и заминаващи полети на летището, видян от АФП, са отбелязани отменени и закъснели полети, въпреки че причините не са посочени.

Властите предупредиха, че е възможно пепел да падне в щатите Морелос, Пуебла и Мексико, както и в Мексико сити, който се намира на около 90 км. от вулкана.

Откакто през декември 1994 г., след шест десетилетия затишие, Попокатепетл се активизира, изкачванията са забранени, общежитието за алпинисти е затворено, а достъпът до кратера е ограничен.

Оттогава се наблюдава повишена активност и понякога се налага евакуация на жителите на близките селски общини.

Около 25 милиона души живеят в радиус от 60 мили от вулкана, което го прави един от най-опасните в света, въпреки че не е имало масивно изригване от повече от хилядолетие./БГНЕС