Откриха неизвестни мегаструктури в Европа

Международен екип от археолози е открил неизвестна досега мрежа от масивни структури в Европа. Според проучване, публикувано в списание PLOS ONE, откритието може да обясни появата в тази част на света на мегафортове от бронзовата епоха - най-големите праисторически структури, построени преди желязната епоха.


Учените са анализирали сателитни изображения и аерофотография, за да реконструират праисторическия ландшафт на южната част на Карпатския басейн в Централна Европа. Открити са повече от сто мегаструктури, които са били използвани за отбрана и вероятно са били предшественици на известните в Европа крепости от бронзовата епоха.

Според учените някои от тези обекти, наречени мегафортове, са известни от няколко години, като например Gradište Idoš, Chanadpalota, Santana и Kornesti Jarkuri, заобиколени от 30-километрови ровове. Откритието показва, че тези селища не са стояли изолирано, а са били част от гъста мрежа от тясно свързани помежду си общини, наречена Tisza Site Group (TSG).

Почти всички обекти от групата TSG са разположени на разстояние до пет километра един от друг и са подредени по протежение на речния коридор, образуван от реките Тиса и Дунав. Те са служили като важен център на иновациите в праисторическа Европа и са формирали основен мрежови център за региона по времето, когато микенското, хетското и Новото царство на Египет са били в своя разцвет около 1500-1200 г. пр. По-голямата част от обектите са създадени между 1600 и 1450 г. пр./БГНЕС