От кой вид царевица стават най-добри пуканки

Бразилски учени определиха кое качество на царевицата влияе най-много върху качеството на получените от рея пуканки. Оказва се, че това е дебелината на външния слой на зърната. Резултатите от проучването са публикувани в Agronomy Journal.

За приготвянето на пуканки се използва способността на царевичните зърна да се раздуват при нагряване, при което обемът им се увеличава повече от 40 пъти. От това, какъв процент от общия брой зърна са се разпукнали при процеса на нагряване, зависи икономическата ефективност на производството и качеството на получения продукт. Все пак никой не обича, когато в пакета му с пуканки има неразтворени царевични зърна.

Учени от университетите в Маринга и Рио де Жанейро решили да определят, кои от свойствата на царевичните зърна влияят най-много върху разпукването им. Основните фактори, които влияят върху качеството на пуканките, е влажността на зърната, коефициентът на разширяване и коефициентът на разпукването.

Доколко зърната увеличават обема си, което е най-важната характеристика на пуканките, зависи от така наречения коефициент на разширяване, се казва в прессъобщението.

Колкото е по-висок този коефициент, толкова е по-добро качеството на пуканките – обемните и силно набъбналите зърна имат най-добра структура и мекота. Предишни проучвания показват, че доброто набъбване е свързано с по-високото съдържание на нишесте в зърната и че сортовете царевица с по-дебел защитен слой имат по-висок коефициент на разширение.

Авторите предположили, че способността за разширяване също се влияе от това доколко съдържащото се в зърната нишесте пренася топлината по време на нагряване.

Учените сравнили 49 вида царевица според различните характеристики, включително добив, размер на зърната, коефициент на набъбване, дебелина на покритието, капацитет на топлообмен и количество протеин в зърното. След това проучили ефекта от тези характеристики върху качеството на суровините.

Резултатите показали, че от ключово значение за доброто качество на пуканките е дебелината на външния защитен слой на зърното.

Според учените, това проучване ще помогне на земеделските производители да подберат сортове с добри характеристики за производство на царевица за пуканки. /БГНЕС, РИА Новости