Освободените заложници вече са на израелска територия

Израелските сили за сигурност съобщиха, че втората група заложници, освободени от Хамас, се е завърнала в Израел, предаде АФП.

Съвместното съобщение на израелските военни и службата за сигурност Шин Бет дойде, след като кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху обяви, че правителството „прегръща 17-те заложници, които се завръщат у дома, 13 наши граждани и 4 тайландски граждани“.

Освобождаването на израелците беше второто по силата на споразумението за временно спиране боевете в Газа. Освобождаването на пленените беше отложено по-рано за няколко часа, след като Хамас обвини Израел, че не спазва договореностите.

Говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари сподели в социалните мрежи кадри от преминаването на автобуса със освободените заложници на израелска територия.

Неочакваното забавяне причини роднините, докато катарските и египетските посредници се опитваха да отговорят на опасенията на ислямистката група, че Израел се намесва в подбора на затворници за освобождаване и не позволява помощта да достигне до цивилни в Северна Газа по време на четиридневното примирие.

В крайна сметка от Хамас заявиха, че са дали "положителен отговор" на египетските и катарските посредници, след като чрез тях са получили обещание от страна на Израел да "изпълни всички условия на споразумението".

Катарските власти съобщиха, че при втората размяна 13 израелски заложници - осем деца и пет жени - са освободени в замяна на 39 палестински затворници - 33 деца и шест жени. /БГНЕС