ООН: Загиналите при земетресението ще надхвърлят 50 000 души

Броят на жертвите на силното земетресение в Турция и Сирия ще се увеличи "двойно или повече" от сегашните 28 000 души, заяви ръководителят на хуманитарната дейност на ООН Мартин Грифитс, цитиран от АФП.

Грифитс пристигна в събота в южния турски град Кахраманмарас - епицентърът на първия трус с магнитуд 7,8 по Рихтер.

В интервю за "Скай нюз" той съобщи за броя на загиналите: "Мисля, че е трудно да се направи точна оценка, тъй като трябва да влезем под развалините, но съм сигурен, че ще се удвои или ще бъде повече".

"Всъщност още не сме започнали да броим загиналите", каза той.

Официални лица и медици съобщиха, че в Турция са загинали 24 617 души, а в Сирия - 3574 души. Потвърденият общ брой вече е 28 191 души.

Десетки хиляди спасители претърсват изравнените със земята квартали въпреки мразовитото време, което задълбочи нещастието на милиони хора, които сега отчаяно се нуждаят от помощ.

ООН предупреди, че най-малко 870 000 души в Турция и Сирия спешно се нуждаят от топла храна. Само в Сирия без дом може да са останали до 5,3 милиона души.

Близо 26 милиона души са засегнати от земетресението, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Тя отправи апел за спешна помощ в размер на 42,8 милиона долара за посрещане на неотложните здравни нужди.

Турската агенция за борба с бедствията съобщи, че повече от 32 000 души от турски организации работят по търсенето и спасяването на хора. Има и 8294 международни спасители.

"Скоро хората, които търсят и спасяват, ще отстъпят място на хуманитарните агенции, чиято работа е да се грижат за извънредно големия брой засегнати през следващите месеци", каза Грифитс във видеоклип, публикуван в Twitter. /БГНЕС