ООН: Домакинствата разхищават 1 млрд. порции храна на ден

Домакинствата по света са изхвърляли по 1 млрд. порции храна всеки ден през 2022 г., което ООН нарече "глобална трагедия" на разхищението на храна, предаде АФП.


Храна на стойност над 1 трилион долара е била изхвърлена от домакинствата и предприятията в момент, в който близо 800 милиона души са гладували, се казва в последния доклад на ООН за индекса на хранителните отпадъци.

В него се посочва, че през 2022 г. са били изхвърлени над 1 млрд. тона храна - почти една пета от всички налични на пазара продукти - като по-голямата част от тях са били изхвърлени от домакинствата.

"Разхищението на храна е глобална трагедия. Милиони хора ще гладуват днес, тъй като храната се разхищава по целия свят", заяви Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда.

В доклада се казва, че това разхищение е не само морален, но и "екологичен провал".

Разхищението на храна произвежда 5 пъти повече емисии, отколкото авиационният сектор, и изисква огромни площи земя да бъдат превърнати в място за отглеждане на култури, които никога не се консумират.

Докладът, изготвен в съавторство с организацията с нестопанска цел WRAP, е едва вторият, изготвен от ООН, за глобалното разхищение на храни и предоставя най-пълната картина до момента.

С подобряването на събирането на данни истинските мащаби на проблема станаха много по-ясни, заяви Клементин О'Конър от ЮНЕП.

"Колкото повече хранителни отпадъци търсите, толкова повече ги откривате", каза тя.

В доклада се казва, че цифрата "милиард порции храна" е "много консервативна оценка" и "реалното количество може да е много по-голямо".

"За мен това е просто зашеметяващо", казва Ричард Суонъл от WRAP.

"Всъщност бихте могли да нахраните всички хора, които в момента гладуват в света - около 800 милиона души - с едно хранене на ден само от храната, която се изхвърля всяка година", добави той.

Суонъл заяви, че обединяването на усилията на производителите и търговците на дребно е помогнало за намаляване на отпадъците и за доставянето на храна на нуждаещите се и че са необходими повече подобни действия.

Хранителните услуги като ресторанти, столове и хотели са отговорни за 28% от цялата изхвърлена храна през 2022 г., докато търговията на дребно като месарници и зеленчукопроизводители изхвърля 12%.

Но най-големите виновници са домакинствата, на които се падат 60% - около 631 милиона тона.

Суонъл заяви, че голяма част от това се дължи на факта, че хората просто купуват повече храна, отколкото им е необходима, но също така неправилно преценяват размера на порциите и не консумират остатъците.

Друг проблем са сроковете на годност, каза той, като напълно добри продукти са били изхвърляни, защото хората погрешно са смятали, че храната им е с изтекъл срок на годност.

Много храни, особено в развиващите се страни, не се разхищават така лекомислено, а се губят при транспортирането или се развалят поради липса на хладилни съоръжения, се казва в доклада.

Противно на общоприетото схващане, разхищението на храна не е проблем само на "богатите страни" и може да се наблюдава в целия свят, се казва в доклада.

В по-топлите страни също се генерират повече отпадъци, което вероятно се дължи на по-високата консумация на пресни храни със значителни негодни за консумация части. /БГНЕС