ООН: До 5,3 милиона души в Сирия могат да останат без дом след земетресението

Възможно е до 5,3 милиона души в Сирия да останат без дом след опустошителното земетресение, което разтърси региона тази седмица, заяви служител на ООН.

"Възможно е до 5,3 милиона души в Сирия да останат без дом вследствие на земетресението", заяви на брифинг за пресата Сиванка Дханапала, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Той заяви, че по оценки на ООН 5,37 милиона души, засегнати от земетресението, ще се нуждаят от помощ за подслон в цялата страна.

"Това е огромен брой и се отнася за население, което вече страда от масово разселване", каза той. "За Сирия това е криза в кризата. Тя преживя икономически сътресения, Ковид и сега е в разгара на зимата".

Оцелелите от земетресението се стичат в лагерите, създадени за хора, разселени от близо 12-годишната война от други части на Сирия. Много от тях са загубили домовете си или са твърде уплашени, за да се върнат в повредените сгради.

Близо 23 000 души са загинали в Турция и Сирия в резултат на земетресението, което е едно от най-тежките бедствия в региона от около век насам. По данни на Министерството на здравеопазването и на спасителна група земетресението е отнело живота на повече от 3300 души в Сирия.

Конфликтът в Сирия започна през 2011 г. с брутално потушаване на мирни протести и ескалира, привличайки чужди сили и джихадисти. Близо половин милион души бяха убити, а конфликтът принуди около половината от населението на страната отпреди войната да напусне домовете си, като много от тях потърсиха убежище в Турция. /БГНЕС, АФП