Окончателно: НС прекрати правомощията на Десислава Атанасова

НС прекрати правомощията на Десислава Атанасова като председател на ПГ и народен представител от ГЕРБ-СДС”, предаде репортер на БГНЕС.


Прекратяването на правомощията й е поради факта, че тя бе избрана за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

“Моето изказване е предизвикано от дебатите, които се водят тези дни по отношение на избора на конституционни съдии. Атанасова подава оставка, заради това, че бе избрана за конституционен съдия и предстои да се закълне като такъв. Останах обаче с впечатлението, че не се разбират функциите на КС и на НС”. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС. “Присъствах на нейното изслушване в конституционна комисия и там нямаше никакви забележки. След това се каза, че тя е некомпетентна и, че е зависима от партията, от която е излъчена. Аз обаче не чух нито едно нещо, което я компрометира, а тя е в политиката от 15 години”, уточни Биков. Той подчерта, че единственото обвинение срещу нея е, че е народен представител от ГЕРБ. “Обвинението, че някой е член на ГЕРБ за нас не е съществено и изобщо не ни интересува кой как възприема нашите членове”, категоричен е депутатът. “На второ място, Атанасова и Белазелков са представители на парламентарната квота в КС, така се сформира съда. Тук се говори за непрозрачност, кога видяхте прозрачност при назначение на съдии от квотата на съдебната или прокурорската колегия, там кога имаше изслушване. Хората от президентската квота в КС, дори бяха съобщени с прессъобщение. Нашият кандидат се справи и след изслушването голяма част от мненията бяха, че Атанасова се с справила прекрасно със задачата си”, категоричен е Тома Биков, след което уточни, че Атанасова ще бъде съдия, за когото всеки ще знае”, завърши народният представител от групата на ГЕРБ-СДС.

“Ако говорим за морал, когато Атанасова излезе да благодари за времето ѝ като председател на ПГ, то тя трябваше да каже, че сега ще трябва да тълкува промените в Конституцията, в които тя е участвала-тук има конфликт на интереси”. Това заяви и Станислав Балабанов от ИТН. “Атанасова трябваше да излезе тук и да каже, че ще си даде отвод по време на тълкуването на промените в Конституцията. Тя обаче няма да го направи, защото е сложена там”, смята Балабанов.

Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на БСП заяви категорично, че е против кандидатурите за новите конституционни съдии. “Ще гласуваме против освобождаването на Атанасова от НС, защото считаме, че тя е ярка политическа кандидатура. Ще гласуваме да остане и да продължи със своите задължения”, обясни Свиленски.

Явор Божанков от ПП-ДБ контрира, че няма как един човек в КС да промени тълкувателно решение. “Референдумът на “Възраждане” е противоконституционен и противозаконен. Това е едно ваше явно поражение и сега се опитвате да го оправдаете. Стоите и до ИТН-другият властелин на референдумите”, коментира Божанков. /БГНЕС