Огромният трафик в Истанбул е в центъра на предизборната кампания

Огромните задръствания продължават да изнервят милиони хора в Истанбул - турския мегаполис на два континента.


Жителите се обръщат към масовия транспорт, но се сблъскват с нови проблеми - от счупени автобуси до неизправни метростанции, твърдят от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган.

Мурат Курум от ПСР, който ще се изправи срещу сегашния кмет Екрем Имамоглу на местния вот на 31 март, твърди, че единствено кметът от опозицията е отговорен за проблемите с трафика, които измъчват гражданите.

Курум заяви, че "дългите опашки" от пътници, чакащи за влакове на метрото или автобуси, са станали нещо обичайно. "Един кмет би трябвало да подаде оставка, камо ли да се стреми към втори мандат, в условията на такава ситуация", каза той, цитиран от вестник "Сабах".

Според него прекъсванията на работата на метрото са необичайно много в града, където те осигуряват спасителна линия за заобикаляне на тежкия трафик. Повечето от тях са свързани с технически грешки, които критиците на администрацията на Имамоглу свързват с лошо управление. Последният случай беше миналата седмица по линията на метрото Юскюдар-Чекмекьой в азиатската част на града. Пътниците бяха блокирани на станциите в продължение на часове, преди общината да пусне автобуси, които да ги превозват между станциите. Видеоклипове с огромни тълпи, отчаяно чакащи на станциите и спирките, засилиха критиките към общината в социалните мрежи.

"Хората са уморени, на хората им е писнало. Омръзна им да прекарват три часа под дъжд, заклещени в трафика", отбеляза Курем. "Не можеш да се прибереш вкъщи с часове. Кметът трябва да признае вината си, че не е направил нищо, за да сложи край на тази ситуация през петте си години на поста", добави той.

Критиците обвиняват Имамоглу и в поредица от неуспехи, произтичащи от продължителни проблеми в масовия транспорт, като например превозни средства, които не се поддържат правилно, което води до закъснения в разписанията на автобусите. Той е подложен на "обстрел" и за това, че не е овладял управлението на кризите в града по време на извънредни ситуация, като например снежните бури през последните години и наводненията.


Когато стартира предизборната си кампания през януари, Курум обеща Истанбул, който ще позволи на хората да се превозват, тъй като истанбулчани годишно "губят 288 часа в трафика, а процентът се е увеличил до 64% от 2019 г. насам".

ПСР обещава, че ако спечели, ще разшири магистралите в града до 48% и железниците до 48% до 2034 г., като облекчи задръстванията по основните маршрути и намали средното време за пътуване от 64 на 34 минути. Метропреносната мрежа на Истанбул също ще бъде разширена от сегашните 328 км до 650 км до 2029 г. и в крайна сметка до 1004 км през 2034 г. Курум също така иска да премахне два големи автобусни терминала в периферията на Истанбул, за да облекчи вътрешноградския трафик, да разшири системата от линии Metrobus, която се простира от отдалечения Бейликдюзю в европейската част до Кадъкьой в азиатската част, и да изгради паркинг, който може да побере до 250 000 превозни средства, с 25% намаление на таксите.

Курум критикува своя съперник, който се противопоставя на плана му за изграждане на 650 000 нови къщи в града. Кандидатът на ПСР го включи сред обещанията си в предизборната кампания за осигуряване на безопасни и достъпни жилища в населеното място, което е изправено пред риск от силно земетресение в бъдеще. Той заяви, че противопоставянето от страна Имамоглу е "неудачно", особено "след като той е кмет, който трябва да намира решения на проблемите на хората". Обещанието на Курум е част от проекта за "градска трансформация", стартиран от правителството, ръководено от ПСР, който предвижда замяната на хиляди опасни сгради с нови. Правителството предоставя стимули на собствениците на жилища - за построяване на нови къщи на друго място или на мястото на разрушените за целите на проекта сгради. Въпросът е в центъра на вниманието след земетресенията от февруари 2023 г., които разрушиха стотици сгради в югоизточната част на Турция. Според експерти Истанбул също е изложен на риск от бъдещо земетресение с магнитуд 7,0 или по-висок.

Курум твърди, че Имамоглу е злоупотребил със средствата на общината, като например "е похарчил 350 млн. лири за билбордове, с които обявява, че прекратява практиката на разхищение на средства на общината".

"Можеше да похарчите тези средства и 550-те милиона лири, които отделихте за концерти, за решаване на транспортните проблеми на хората", заяви той./БГНЕС