Одермат навакса близо секунда, за да спечели гигантския слалом в Шладминг

Марко Одермат навакса близо секунда, за де спечели гигантския слалом в Шладминг (Австрия), старт от Световната кура по ски алпийски дисциплини.


Швейцарецът беше едва 11-и след първия манш, но във втория успя да заличи пасив от 0.98 сек., за да продължи перфектната си серия в дисциплината този сезон. Това бе пета поредна победа за Одермат, както и осма без прекъсване, ако се брои и миналият сезон. Той има общо 19 успеха в гигантския слалом.

Втори завърши представителят на домакините Мануел Фелер. Той водеше след първото спускане, но в крайна сметка остана само на 5 стотни зад победителя. На трето място се класира словенецът Жан Кранец - на 29 стотни зад Одермат. В петицата влязоха още норвежеца Александър Стеен Олсен и от швейцареца Лоик Меяр, който спечели в Шладминг преди година.

С победата си днес Одермат увеличи своя аванс на върха в генералното класиране за Световната купа, където с 1256 точки той води с 596 пункта пред Сиприен Саразен (Франция), който не кара в техничните дисциплини. Трети, на 742 точки зад лидера е Фелер, който ще има още един шанс да спечели на „Планай“ в днешния нощен слалом. В него участие ще вземе и водещият български скиор Алберт Попов, а двата манша ще стартират съответно в 18:45 и 21:45 часа българско време.

В дисциплината гигантски слалом Одермат има пълен актив - 500 точки, като той е пред хърватина Филип Зубчич с 285, а трети за момента е словенецът Жан Кранец с 226. .

Следващият гигантски слалом ще бъде на 10 февруари в Банско. /БГНЕС