Обвинения в плагиатство срещу екипа на номинирания за Оскар "Заседнали"

Британски писател обвини екипа, който стои зад "The Holdovers" ("Заседнали"), драмата на Александър Пейн за пансиона от 70-те години на миналия век, която е в надпреварата за "Оскар" за най-добър оригинален сценарий, че е плагиатствал неговата нереализирана творба, съобщи Variety.


Саймън Стивънсън, който е съавтор на филма "Лука" на Pixar и на други филми, пише до Гилдията на американските сценаристи през януари, за да изрази опасенията си, като нарича доказателствата, че "Заседнали" е взет "ред по ред" от неговата работа, "наистина смайващи".

Стивънсън казва, че сценарият му за "Фриско" се фокусира върху уморен от света лекар и 15-годишен пациент, за когото е принуден да се грижи. "Заседнали" се фокусира върху перверзен учител, готвач и ученик тийнейджър, заседнал в кампуса за празниците.

"Фриско" така и не е продуциран, но попада в известния "черен списък" на Холивуд с нереализирани сценарии, а писателят твърди, че Пейн е прегледал сценария два пъти - твърдение, което според Variety изглежда подкрепено от поредица имейли.

Пейн и сценаристът на "Заседнали" Дейвид Хемингсън, който може да спечели "Оскар", отказаха коментар.

Стивънсън потвърди валидността на имейлите, като публикува материала си в навечерието на връчването на наградите.

Хеминсън е единственият сценарист на "Заседнали".

Пейн заяви, че е помогнал за създаването на сценария и е взел идеята от френски филм от 30-те години на миналия век, който е гледал на фестивал преди години.

"Много добре знам, че хората често могат да имат изненадващо сходни идеи и понякога могат да се "заимстват" няколко елемента и т.н. Това просто не е такава ситуация", обясни той.

Първоначално гилдията е казала на Стивънсън, че не възнамерява да се ангажира с въпроса, но настоящият статут на жалбата не е ясен.

"Заседнали" е номиниран за пет Оскара - за най-добър филм, най-добър актьор за Пол Джамати, най-добра поддържаща актриса за Да'Вайн Джой Рандолф, най-добър оригинален сценарий и най-добър монтаж. /БГНЕС