Общинските съветници в опит да изберат председател

Столичният общински съвет събра кворум и започна заседанието си, на което трябва да бъде избран председател, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Най-възрастният общински съветник Грети Стефанова

Деян Николов от „Възраждане“ прочете декларация от името на групата, която засегна демонтажа на Паметника на съветската армия.

„Какво изградихте, г-н кмете, че да разрушавате“, попита общинският съветник и настоя за провеждане на референдум за бъдещето на ПСА.

От своя страна Борис Бонев от ПП-ДБ и „Спаси София“ заяви, че в София днес се пише история, но тя не е добра.

"Това, което гражданите няма да видят, ако няма избран председател на СОС и не започне работата на този орган, няма да видят канализации, няма да видят подобрения", каза Бонев и припомни, че има много пари, които ще бъдат загубени, ако се продължи с изпадането в следизборната депресията.

"Егото остава на втори план, а отговорността е водеща", каза още Бонев и добави, че не той е пречка СОС да заработи.

„Предлагаме г-жа Грети Стефанова за председател, защото е обективен и достоен кандидат“, каза още Борис Бонев.Той припомни, че тя е най-възрастният общински съветник и предложи да се следва логиката от национално ниво, когато за председател на Народното събрание беше предложен Вежди Рашидов.

С мегафон до банката, Карлос Контрера от ВМРО не се съгласи с Борис Бонев, че Грети Стефанова е готова да бъде председател в местния парламент.

Вие на пет ракии ли я предлагате нея“, попита Контрера, цитирайки думи на самата Стефанова от близкото минало. Според него от септември досега, откакто ѝ се налага да види заседанията на СОС, тя наруша правилника на съвета.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС реплекира, че формулата, която е използвана в Народното събрание няма как да се случи в местния парламент.

БСП в тази зала винаги е била гласа на разума в тази зала, но БСП няма да решава вътрешнокоалиционни семейни конфликти, заяви Иван Таков.

Като спекулации на ГЕРБ, Таков определи думите на колегите си за „червени сватби“.

Той заяви, че случващото се в центъра на София – демонтажа на ПСА е беззаконие. „Демонтажът, премахването или както искате го наричайте“, трябва да бъде спряно и г-н кмете, то не може да се случва при вашия мълчалив поглед“, каза още Таков. Той попита къде е докладът, който твърди, че София ще изгуби пари, ако Столичен общински съвет не започне работа.

Без да има мнозинство, полза от председателя няма, заяви Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС и подчерта, че без ценности град не се управлява.

Десни или леви са принципите Столична община да сключва договори, без опции за контролиране, попита Бойко Димитров от ПП-ДБ и „Спаси София“ Георгиев.

Кога ще излезете и ще признаете за допуснатите грешки при вашето управление, попита още Димитров бившият председател на СОС.

Очаквайте още подробности. /БГНЕС