НВИМ – сред най-богатите в страната, нито една от сградите, обаче, не е строена за него

Националният военноисторически музей, институция с над 100-годишна история, съхранява изключително много ценни артефакти и е сред най-богатите в страната, оказва се, обаче, че нито една от сградите, в които се е помещавал в миналото, както и тази, в която се намира днес, не е построена специално за него, предаде репортер на БГНЕС.

„Създаден е в разгара на Първата световна война през 1916 г., като трябва да изчака доста време докато получи всъщност първата си сграда и възможност за откриване на експозиция“, разказа Деяна Костова от Националния военноисторически музей и отбеляза, че това се случва чак през 1937 г., като първата музейна експозиция е открита в известната и днес на столичани „Къща с часовника“, която тогава това е била сградата на Софийското офицерско събрание.

В тази сграда музеят прекарва едва няколко години, защото избухването на Втората световна война принуждава музейните работници да евакуират музейните колекции. „Няколко години след войната, в началото на 1950 г., е открит наново Военноисторическият музей вече в сградата на „Скобелев“, която всъщност все още много столичани свързват по-скоро с нашата институция“, обясни Костова. Тя подчерта, че тъй като тази сграда е малка за над милионния фонд, който музеят притежава, в нея могат да бъдат представени много малка част от изключително ценните артефакти, които се съхраняват, затова е взето решение музеят да бъде преместен на ул. „Черковна“.

Сградата на Националния военноисторически музей, която се намира на ул. „Черковна“ 92 в столичния кв. „Оборище“, е строена в края на 1960 г. – началото на 1970 г. за съвсем други цели. Тя е създадена за Учебен корпус на Военната академия, а по-късно, в началото на 1990 г., в нея се помещава за кратко командването на Корпус „Противовъздушна отбрана“. Чак в края на 1990 г. е взето решение в нея да бъде преместен Военноисторическият музей, поради малкото пространство, с което той разполага на предишната си локация“, каза още Костова. Тя уточни, че преместването започва през 2000 г. с едрогабаритната техника, като първоначално столичани са имали възможността да се отдават на доста забавната гледка на танкове, които преминават по улиците.

И въпреки, че нито една от трите сгради не е строена за Военноисторическия музей, тук той разполага с достатъчно пространство. „И днес музеят е единственият, който предлага четири вида експозиция на своите посетители“, съобщи Костова.

Музеят разполага с външна експозиция, която включва танкове, самолети и т.н., постоянна хронологична експозиция, която разказва историята на българските въоръжени сили от античността до наши дни, колекционни зали, които показват най-богатите колекции, отличия, униформи и оръжия в България, а също така предлага и различни временни изложби на интересни теми, които да бъдат любопитни за посетителите. „Изключително ценни артефакти се съхраняват във Военноисторическия музей, дори не бих се осмелила да изброявам, тъй като всяка едно свидетелство за миналото е важно за нас и нашите колеги“, заяви Костова.

Посетителите на Националния военноисторически музей също имат любими теми, които до голяма степен се определят от самия им профил. Така например, по думите ѝ, учениците като че ли са най-силно привлечени от експозицията, посветена на Национално-освободителното движение. В музея се съхраняват вещи на Раковски, на Левски, както и на други видни дейци на Национално-освободителното движение. „Има изключително големи любители на историята на Първата и Втората световна война, които, разбира се, отново, са най-богатите колекции, свързани с българското участие в тези два световни конфликта“, разказа Костова и добави, че има и хора с по-специфични интереси, които са изключително запалени, например, по оръжия или по отличия, за които любими са именно колекционните зали. „В последните години се опитваме във временните си изложби да предлагаме по-интерактивно съдържание, да потапяме посетителя в атмосферата на времето и смея да твърдя, че временните ни изложби също се радват на изключително голям интерес“, заключи Деяна Костова. /БГНЕС