Ново признание за БАН и българската византология

Проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата на БАН (от 2014 г.) и зам.-председател на Общото събрание на БАН (от 2021 г.), беше избран за редовен член на комисията за Византийска епиграфика (Inscriptiones Graecae Aevi Byzantini) към Международната асоциация за византийски изследвания (AIEB). Това стана по време на 24-я Международен конгрес по византийски изследвания, който се състоя между 21 и 27 август 2022 г. във Венеция и Падуа.

Комисията се председателства от проф. Петер Шрайнер (Германия), а сред членовете ѝ са били учени като проф. Сирил Манго (Великобритания) и акад. Васил Гюзелев (като наблюдател).

Комисиите към Международната асоциация за византийски изследвания (AIEB) са основани да подкрепят и промотират конкретни експертни области на византологията, да оформят стратегии за развитието на определени сфери на познанието, да предлагат и наблюдават международни проекти, да организират кръгли маси на Конгреса и други.

Международният конгрес по византийски изследвания е най-голямото научно събитие в света, посветено на историята и културата на Византийската империя. Той се провежда на всеки пет години в продължение на почти век, но поради политиката на турския президент Реджеп Тайп Ердоган по отношение на византийските паметници в Р Турция, 24-я конгрес в Истанбул през 2021 г. не се състоя. Той беше отложен за 2022 г., а локацията му – сменена на Венеция и Падуа. В тазгодишното издание участваха над 1000 учени от цял свят, а единствената кръгла маса в програмата на конгреса, организирана от български изследовател, бе на проф. Е. Мутафов. Той участва и в още една кръгла маса, както и бе поканен за модератор на шест тематични сесии във форума. /БГНЕС